Assalamualaikum.
Inilah pajeri stail oghang Utagha. Pajeri nanas berempah memang popular di kalangan orang-orang sebelah Utara. Masakan ini sering dihidangkan semasa kenduri kahwin dan merupakan pembuka selera selain acar buah. Rempah, santan, dan kerisek merupakan antara bahan utama masakan pajeri ini.
Lain negeri, lain cara masakannya. Ada juga pajeri nanas kuning, yang dimasak tanpa menggunakan rempah, santan, dan kerisik. Hanya menggunakan serbuk kunyit dan cuka. Cara ini belum dicuba lagi.
Tetapi selain nanas, terung panjang, jantung pisang, mangga, dan buah kedondong juga digunakan untuk masakan pajeri.
1 biji nanas masak
4 sudu makan kerisik
1 cawan susu sejat (dicampur dengan 3 cawan air)
2 biji cili hijau
2 sudu makan gula perang
Gula putih secukup rasa
Garam secukup rasa.
Bahan-bahan dikisar:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 sudu makan rempah kari daging
Air secukupnya.
Bahan-bahan Tumis:
3 biji bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris mancis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
Segenggam udang kering - direndam sehingga sedikit kembang, dibersihkan dan ditoskan.
Cara-caranya:
1. Nanas dikupas kulit dan dipotong bulat, ketebalan 1 cm.
2. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, bawang kecil, bawang putih, halia, daun kari dan udang kering sehingga naik bau.
3. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan kacau. Tutup periuk dan gunakan api sederhana. Masak sehingga terbit minyak.
4. Kemudian tuang 1 cawan susu cair + 3 cawan air dan kacau rata. Masukkan nanas, gula merah, gula putih, dan kerisik. Biarkan mendidih dan kuah pekat sedikit.
5. Akhir sekali masukkan cili hijau. Kacau dan tutup api.
6. Siap dan sedia dihidangkan.