Langkau ke kandungan utama

Pajeri Nanas Berempah, stail masakan Oghang Utagha


Assalamualaikum.
Inilah pajeri stail oghang Utagha. Pajeri nanas berempah memang popular di kalangan orang-orang sebelah Utara. Masakan ini sering dihidangkan semasa kenduri kahwin dan merupakan pembuka selera selain acar buah. Rempah, santan, dan kerisek merupakan antara bahan utama masakan pajeri ini. 

Lain negeri, lain cara masakannya. Ada juga pajeri nanas kuning, yang dimasak tanpa menggunakan rempah, santan, dan kerisik. Hanya menggunakan serbuk kunyit dan cuka. Cara ini belum dicuba lagi. 




Tetapi selain nanas, terung panjang, jantung pisang, mangga, dan buah kedondong juga digunakan untuk masakan pajeri. 

Bahan-bahannya:
1 biji nanas masak 
4 sudu makan kerisik
1 cawan susu sejat (dicampur dengan 3 cawan air)
2 biji cili hijau
2 sudu makan gula perang
Gula putih secukup rasa
Garam secukup rasa.

Bahan-bahan dikisar:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 sudu makan rempah kari daging
Air secukupnya.

Bahan-bahan Tumis:
3 biji bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris mancis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
Segenggam udang kering - direndam sehingga sedikit kembang, dibersihkan dan ditoskan.


Cara-caranya:
1.   Nanas dikupas kulit dan dipotong bulat, ketebalan 1 cm.
2. Panaskan minyak di dalam periuk.  Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, bawang kecil, bawang putih, halia, daun kari dan udang kering sehingga naik bau.
3. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan kacau. Tutup periuk dan gunakan api sederhana.  Masak sehingga terbit minyak.
4.  Kemudian tuang 1 cawan susu cair + 3 cawan air dan kacau rata.  Masukkan nanas, gula merah, gula putih, dan kerisik. Biarkan mendidih dan kuah pekat sedikit. 
5.   Akhir sekali masukkan cili hijau.  Kacau dan tutup api.
6.   Siap dan sedia dihidangkan. 

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.