Langkau ke kandungan utama

SET MENU TENGAH HARI: ASAM PEDAS TUMIS IKAN SELAR CAMPUR NANAS DAN SAMBAL TUMIS TAUHU

Assalamualaikum dan Selamat Pagi.




Masih berfikir hendak masak apa untuk tengah hari ini?  Apa kata masak asam pedas tumis campur nanas?  Ikan pula boleh guna apa aje ikan ikut citarasa masing-masing. Untuk resepi ini Kak Noor guna ikan selar kuning kerana ikan ini sahaja yang ada di dalam peti ais.  Tapi kalau diberi pilihan, Kak Noor lebih suka guna ikan pari untuk masakan asam pedas ini, sebab tak ada tulang, senang makan.  He...he.. sebenarnya ikan-ikan lain tu Kak Noor tak makan sejak kecil lagi.  Ikan pari ini ok.

Kalau masak asam pedas, tiga bahan ini wajib ada iaitu daun kesum, bunga kantan, dan juga serai. Bahan-bahan inilah yang menaikkan aroma asam pedas ini. 



Kak Noor gandingkan asam pedas ini dengan sambal tumis tauhu.  Sambal tumis tauhu ini faveret anak-anak. Sambalnya dimasak pedas-pedas manis.  

Bahan-bahannya:
6 ekor ikan selar kuning saiz sederhana
½ biji nanas
1/2 camca besar pes asam jawa
1 ikat daun kesum
1 batang bunga kantan – (batang dipotong 2 inci dan diketuk, bunga kantan dibelah dua dan dipotong serong)
1 sudu besar pati asam jawa XTRA Adabi – dibancuh dengan sedikit air
1 kiub ikan bilis
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan ditumis:
1 batang serai - diketuk
1 biji bawang besar - dihiris
1 ulas bawang putih - hiris
2 senduk nasi cili kisar

Bahan-bahan dikisar halus:
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3/4 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
1/2 inci belacan - dibakar
3 biji buah keras – dihiris
Air secukupnya

Cara-cara Membuatnya:

1. Ikan selar kuning disiang dan dicuci bersih. Kupas nanas dan gunakan setengah biji sahaja. Buang empulur nanas dan hiris sederhana tebal. Ketepikan.

2. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis serai titik, bawang besar, dan bawang putih hingga harum. Masukkan bahan kisar dan kacau rata. Masak sehingga terbit minyak, guna api sederhana dan kacau selalu.

3. Masukkan asam jawa, tambah nanas, dan gaul rata. Masak sekejap. Tuang air secukupnya. Kacau dan biar mendidih. Masukkan ikan dan kiub ikan bilis dan kacau sekali sekala.

4. Masukkan daun kesum, batang dan bunga kantan. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak sekejap lagi, rasa dan jika telah memenuhi citarasa, bolehlah ditutup api.

5. Hidangkan bersama nasi putih dan lauk-lauk lain.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.