Langkau ke kandungan utama

SWEET SOUR BEBOLA AYAM DAN TAUHU



Masakan ini  teramat digemari oleh anak-anak Kak Noor.  Sajian ini dimasak pada hari ini atas permintaan anak lelaki Kak Noor yang akan pulang ke Kolej Komuniti pada hari ini setelah bercuti selama tiga hari pulang ke rumah untuk mengambil keputusan SPMnya.  Syukur Alhamdulillah ke hadrat yang maha ESA kerana dengan limpah rahmatNYA anak Kak Noor memperolehi keputusan yang masih melayakkannya untuk melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi.

Kebiasaannya Kak Noor gunakan 1 bungkus (1kg) bebola ayam untuk sajian keluarga.  Tauhu pula Kak Noor gunakan untuk `memeriahkan' lagi masakan ini. Sesuai dimakan dengan nasi dan juga diratah begitu sahaja. Tetapi bagi anak-anak Kak Noor mereka lebih suka meratahnya.



Bahan-bahannya:
1 kg. bebola ayam - digoreng
4 tauhu putih - dipotong dua dan digoreng
2 sudu besar cili sos
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar gula perang]
1 cawan air
Gula putih secukup rasa - sebagai tambahan kepada gula perang
Garam secukup rasa
Perasa (sekiranya suka)
Minyak secukupnya untuk menumis.

Bahan-bahan dikisar:
3 senduk cili kering kisar - Kak Noor gula senduk nasi untuk menyukat
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato

Penyediaannya:
  • Panaskan minyak.  Goreng bebola ayam dan tauhu sehingga masak dan ketepikan.
  • Gunakan minyak gorengan bebola ayam dan tauhu untuk menumis bahan-bahan kisar sehingga garing.
  • Bila bahan-bahan kisar telah garing, masukkan 1 cawan air dan kacau rata diikuti dengan gula perang, gula putih, garam, dan perasa.  Masak sehingga mendidih.
  • Kemudian masukkan bebola ayam dan tauhu yang telah digoreng.  Kacau rata dan biarkan ia mereneh di atas dapur seketika.
  • Tutup api.  Semasa menghidang bolehlah dihiaskan dengan bawang goreng.

Ulasan

Sheena, tq 4 yr compliments. Highly appreciate it. Do drop by to see more receipes.
zila norazila berkata…
salam kak nor..sedap la kak..nie kt opis tgh lapor..:)
kakna berkata…
salam perkenalan..
kakna dah follow sini.jom follow sana.
Saya dah follow. Terima kasih kerana menjengok dapur saya ini.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...