1 kg ubi keledek merah
1 cawan jagung manis sejuk beku
1/2 kg santan pekat
1/2 tin susu sejat
1 ketul gula kabung
2 senduk gula pasir - kemanisan ikut citarasa masing-masing
Sedikit sagu biji - direndam sehingga kembang, kemudian ditoskan
1 sudu kecil garam
1 helai daun pandan disimpul
Cara Penyediaannya:
- Ubi keledek dikupas kulit dan dibasuh bersih. Kemudian dipotong kecil.
- Rebus ubi keledek dengan air secukupnya sehingga ubi empuk.
- Di dalam periuk yang lain, masak gula kabung dengan gula pasir sehingga larut. Kemudian tapis dan ketepikan.
- Bila ubi telah empuk, masukkan larutan gula tadi dan sagu. Kacau rata.
- Kemudian masukkan santan, garam, dan daun pandan.
- Kacau selalu supaya santan tidak pecah. Masak sehingga mendidih, kemudian tutup api.
- Hidangkan.
Ulasan
Wahhh.. Naz suka keledek yg dibuat pengat.. Rasa manis2 kan. Naz suka gak kalau masukkan dlm pengat tu labu dan pisang sekali.. bestnyaaaa..
p/s: Kak, coklat chips rangup yg Naz baru buat tu, tak sama rasa cam biskut choc chips famour smos. Tapi kat blog Naz ada 2 resepi biskut choc chips yg rasanhya dah menghampiri choc chips famous amos tu. Akak trylah . Mana tau kena dgn selera akak..
Ok Kak Noor akan cuba buat ikut resepi choc chips yang lagi satu tu. Kalau dah buat nanti, akak masukkan gambarnya dalam blog. Nanti cikgu komen ye! tk
Kak, dlm blog Naz tu, kalau sukatan cawan, memang Naz guna dan bagi sukatan guna cawan metrik. Naz mmg suka sukat guna cawan metrik sbb standard satu masa nanti kalau anak2 pula nak cuba buat. Harap dah menjawab soalan akak ye. Selamat buat biskut..hehehe...