Langkau ke kandungan utama

Spaghetti Goreng Bonda


Pagi tadi sebelum pergi kerja, Kak Noor sempat menyediakan spaghetti goreng sebagai sarapan untuk kanak-kanak Kak Noor.  Kak Noor cuma guna bahan-bahan yang tersedia ada di dalam peti ais sahaja Sebab itulah Kak Noor namakan resepi ini sebagai Spaghetti Goreng Bonda, kerana bahan-bahan yang digunakan untuk menyediakan spaghetti goreng ini adalah mengikut citarasa dan idea logik Kak Noor... pakai campak aje...tetapi hasilnya sedap jugak (kes masak sendiri, puji sendiri lah ni...)

Dapatlah juga Kak Noor bawa ke pejabat untuk kawan-kawan rasa. Apapun pastinya licin.... Alhamdulillah.

Sekarang kita tengok pula bahan-bahan yang Kak Noor gunakan untuk menyediakan spaghetti goreng ini.

Bahan-bahannya:
Spaghetti ½ paket (jenama ikut suka) 100 gram daging – dipotong kecil dan nipis
½ biji lobak merah – dihiris memanjang
2 biji bawang merah – dihiris/dimayang
3 ulas bawang putih – dihiris/dimayang
2 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos spaghetti perasa cendawan jenama Kimball
2 keping keju – dipotong kecil (Kak Noor guna jenama Mother Choice)
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil lada putih
Daun bawang/daun sup – dihiris halus
Bawang goreng
Gula dan garam
Minyak untuk menumis

Cara-cara memasak: 
  • Rebus spaghetti sehingga kembang. Semasa merebus, letak minyak sedikit supaya tidak melekat. Toskan dan ketepikan. 
  • Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih. Bila telah naik bau masukkan cili kering kisar. Masak sehingga cili garing.
  • Kemudian masukkan daging dan kacau rata. Tambah air sedikit dan masak sehingga daging empuk
  • Selepas itu masukkan sos tiram, sos spaghetti, gula, dan garam. Jika sos kering, tambahkan sedikit air lagi. Masak sampai mendidih.
  • Masukkan lobak merah dan kacau sekejap sehingga sebati dengan sos.
  • Kemudian bolehlah dimasukkan spaghetti. Taburkan lada hitam, lada sulah, dan potongan kecil keju.
  • Gaul rata semua bahan sehingga sebati.
  • Padamkan api dan bolehlah dihidangkan. Semasa menghidang boleh taburkan bawang goreng, daun sup, dan daun bawang.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.