Langkau ke kandungan utama

Cucur Ikan Bertaugeh

Bila masak cucur ikan ini, teringat Kak Noor semasa zaman kanak-kanak dulu.  Cucur inilah yang selalu dimasak oleh nenda Kak Noor untuk minum petang.  Kak Noor dibesarkan dalam suasana kampung oleh nenda sejak dilahirkan lagi sehinggalah Kak Noor berusia 12 tahun.  Kebiasaannya selepas penat bermain, perut akan terasa lapar, lalu dihidangkan dengan cucur ikan dan teh o. Bahan pencicahnya pula bukanlah sos cili tetapi kari ikan ataupun sambal tumis. Boleh juga dicicah dengan teh.o. Dalam suasana kampung yang indah dan tenang dikelilingi oleh pokok nyiur yang melambai-lambai dan udara petang yang nyaman, satu persatu cucur dicicah dan disuapkan  ke dalam mulut sehingga tidak sedar akhirnya semuanya selesai.... Memang sedaapp.... bila nenda Kak Noor masak. Tetapi sekarang kena masak sendiri le..... kalau nak makan.


Kebiasaannya cucur ikan ini dibuat apabila ada ikan goreng yang tidak habis.  Orang tua dulu-dulu amat sayang nak buang makanan yang tidak habis.  Selagi boleh makan, dia orang akan makan.  Dia orang tidak suka membazir.  Rezeki datang daripada Allah.  Sekiranya kita membuang rezeki itu, ertinya kita membuang rezeki yang diberi oleh Allah.  Berdosa....  So salah satu caranya supaya tidak berlaku pembaziran,  ikan yang tak habis itu digunakan sebagai bahan campuran untuk membuat cucur.  Inilah resepi cucur original.

Tetapi bagi resepi cucur  ini, Kak Noor campurkan sedikit taugeh untuk melengkapkan piramid pemakanan kita; sayur dan ikan.  So... sekali gus timbul idea  untuk menamakan resepi ini sebagai Cucur Ikan Bertaugeh.


Bahan-bahannya:
*1/2 kilo tepung gandum
*1 sudu soda bikarbonat
1 ekor ikan goreng diambil isinya dan ditumbuk kasar - Kak Noor guna ikan kembung goreng sebab banyak isinya.
Anggaran 50 gram ikan bilis kopek direndam dengan air panas sehingga kembang, kemudian dibersihkan.
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 keping keju - dipotong kecil
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
1 biji telur
Daun sup/daun bawang - dihiris
1 paket perencah nasi ikan bilis Seri Aji
Gula dan garam secukup rasa
Air suam secukupnya untuk membancuh tepung

Cara-cara membuatnya:
  • *Tepung gandum dan soda bikarbonat diayak bersama.
  • Di dalam bekas satukan semua bahan.  Gunakan air suam untuk membancuh adunan ini.
  • Gaul adunan sehingga sebati dan ketepikan 30 minit supaya adunan sedikit kembang.
  • Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali.  Jemput adunan dan goreng sehingga kekuningan.  Boleh juga menggunakan sudu besar untuk membentuk adunan.
  • Hidangkan dengan sos cili atau mayonis.

Ulasan

Melly Octaviana berkata…
Pagi Kak Noor.. sedap yah kak cucur di makan untuk minum teh petang atau makan pagi.. nyam..nyam
Nadz Nazharzan berkata…
Assallamualaikum kak Noor..
Nak sikit kak cucur tu.. Nak minum petang ni..
Kak Noor berkata…
Sama ada untuk minum petang atau makan pagi, atau bila-bila masa sahaja. Bila teringin nak makan, boleh buat aje...
Kak Noor berkata…
Kalau sebelah rumah, Kak Noor dah hantarkan...he..he.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...