Langkau ke kandungan utama

Ayam Kicap Berempah Madu


Bahan-bahannya:
½ ekor ayam - dipotong 8 
Garam dan gula secukup rasa 
Kicap pekat manis secukupnya
1 sudu besar sos cili 
1 sudu besar sos tiram 
4 sudu besar madu 
1 biji bawang besar – dihiris bulat 
1 biji cili merah – dihiris 
Daun sup/daun bawang 
Minyak untuk menumis dan menggoreng
Bahan-bahan Tumis:
1 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2cm halia - dikisar
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
 1 tangkai daun kari
Bahan-bahan pes:
1 sudu besar rempah kari daging 
1 sudu besar rempah kurma 
1 sudu kecil jintan manis 
1 sudu kecil jintan putih 
2 sudu besar serbuk cili 
Air secukupnya 
(Bahan-bahan di atas disatukan dan dibancuh dengan air sehingga sebati) 

Cara memasak:
1. Perap ayam bersama garam, serbuk kunyit dan sedikit rempah kari daging. Ketepikan lebih kurang 30 minit.
2. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak (jangan terlampau garing). Angkat dan toskan.
3. Kemudian panaskan lebihan minyak tadi dan tumis bahan kisar bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan daun kari sehingga naik bau.
4. Seterusnya masukkan bancuhan bahan pes . Tumis sehingga naik bau dan terbit minyak.
5. Setelah itu masukkan kicap pekat, sos cili, sos tomato, dan sos tiram. Kacau rata. Masukkan sedikit air. Sekiranya mahukan kuah lebih, boleh dimasukkan air (sukatan air yang dimasukkan bergantung kepada kuantiti kuah yang dikehendaki).
6. Akhir sekali perasakan dengan gula dan garam. Masukkan ayam goreng tadi, diikuti dengan madu dan hirisan bawang besar bulat. Gaul sebati.
7. Taburkan daun sup, daun bawang, dan hirisan cili merah semasa menghidang.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...