Langkau ke kandungan utama

Cucur Ikan Bertaugeh

Bila masak cucur ikan ini, teringat Kak Noor semasa zaman kanak-kanak dulu.  Cucur inilah yang selalu dimasak oleh nenda Kak Noor untuk minum petang.  Kak Noor dibesarkan dalam suasana kampung oleh nenda sejak dilahirkan lagi sehinggalah Kak Noor berusia 12 tahun.  Kebiasaannya selepas penat bermain, perut akan terasa lapar, lalu dihidangkan dengan cucur ikan dan teh o. Bahan pencicahnya pula bukanlah sos cili tetapi kari ikan ataupun sambal tumis. Boleh juga dicicah dengan teh.o. Dalam suasana kampung yang indah dan tenang dikelilingi oleh pokok nyiur yang melambai-lambai dan udara petang yang nyaman, satu persatu cucur dicicah dan disuapkan  ke dalam mulut sehingga tidak sedar akhirnya semuanya selesai.... Memang sedaapp.... bila nenda Kak Noor masak. Tetapi sekarang kena masak sendiri le..... kalau nak makan.


Kebiasaannya cucur ikan ini dibuat apabila ada ikan goreng yang tidak habis.  Orang tua dulu-dulu amat sayang nak buang makanan yang tidak habis.  Selagi boleh makan, dia orang akan makan.  Dia orang tidak suka membazir.  Rezeki datang daripada Allah.  Sekiranya kita membuang rezeki itu, ertinya kita membuang rezeki yang diberi oleh Allah.  Berdosa....  So salah satu caranya supaya tidak berlaku pembaziran,  ikan yang tak habis itu digunakan sebagai bahan campuran untuk membuat cucur.  Inilah resepi cucur original.

Tetapi bagi resepi cucur  ini, Kak Noor campurkan sedikit taugeh untuk melengkapkan piramid pemakanan kita; sayur dan ikan.  So... sekali gus timbul idea  untuk menamakan resepi ini sebagai Cucur Ikan Bertaugeh.


Bahan-bahannya:
*1/2 kilo tepung gandum
*1 sudu soda bikarbonat
1 ekor ikan goreng diambil isinya dan ditumbuk kasar - Kak Noor guna ikan kembung goreng sebab banyak isinya.
Anggaran 50 gram ikan bilis kopek direndam dengan air panas sehingga kembang, kemudian dibersihkan.
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 keping keju - dipotong kecil
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
1 biji telur
Daun sup/daun bawang - dihiris
1 paket perencah nasi ikan bilis Seri Aji
Gula dan garam secukup rasa
Air suam secukupnya untuk membancuh tepung

Cara-cara membuatnya:
  • *Tepung gandum dan soda bikarbonat diayak bersama.
  • Di dalam bekas satukan semua bahan.  Gunakan air suam untuk membancuh adunan ini.
  • Gaul adunan sehingga sebati dan ketepikan 30 minit supaya adunan sedikit kembang.
  • Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali.  Jemput adunan dan goreng sehingga kekuningan.  Boleh juga menggunakan sudu besar untuk membentuk adunan.
  • Hidangkan dengan sos cili atau mayonis.

Ulasan

Melly Octaviana berkata…
Pagi Kak Noor.. sedap yah kak cucur di makan untuk minum teh petang atau makan pagi.. nyam..nyam
Nadz Nazharzan berkata…
Assallamualaikum kak Noor..
Nak sikit kak cucur tu.. Nak minum petang ni..
Kak Noor berkata…
Sama ada untuk minum petang atau makan pagi, atau bila-bila masa sahaja. Bila teringin nak makan, boleh buat aje...
Kak Noor berkata…
Kalau sebelah rumah, Kak Noor dah hantarkan...he..he.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.