Langkau ke kandungan utama

Menu di Hujung Minggu, Asam Pedas Tumis Sotong

Assalamualaikum dan Selamat Tengah Hari terutama sekali kepada ibu-ibu yang sedang memikirkan apakah menu yang ingin dimasak untuk keluarga di hujung minggu ini.



Seperti ibu-ibu yang lain pada setiap hujung minggu, Kak Noor mesti memikirkan apakah menu tengah hari yang hendak dipersembahkan untuk keluarga . Seperti biasa pada setiap hari Sabtu Encik Hasben akan ke pasar tani membeli lauk-pauk untuk bekalan seminggu. Ada sotong, ayam, dan udang. Ikan jarang sangat dibeli sebab anak-anak tak berapa gemar ikan. Ikan sekarang pun dah mahal, kalau masak tetapi tidak dimakan akan terbuang begitu sahaja. Dah kira membazir tu.





Kak Noor jarang ke pasar tani ini sebab kalau dah ikut Encik Hasben, round lama di pasar tani tu... Biasalah orang perempuan ini, nak tengok tu, nak tengok ni, nak belek dulu barang sebelum membeli, dan kadang-kadang membeli barang yang tiada dalam list pun. Bila balik rumah dah letih, tak larat ke dapur. Last sekali beli lauk di gerai aje. So better Encik Hasben aje pergi. Isteri pesan sahaja apa yang hendak dibeli. Encik Hasben ni kalau pergi membeli cepat balik. Beli ikut apa yang kita pesan saja. Kan senang gitu.


Teringin pula nak makan asam pedas. Agak lama menu ini tidak muncul di persada blog ini. Tapi kali ini Kak Noor nak cuba masak Asam Pedas Sotong. Mula-mula rasa musykil juga nak masa asam pedas sotong ini, mungkin tak pernah orang masak. Tetapi bila Kak Noor google, ternyata ada menu asam pedas ini.




Resepi Asam Pedas Tumis Sotong
Oleh: Kak Noor, Sajian Dapur Bonda


Bahan-bahannya:
10 ekor sotong – saiz sederhana besar
2 senduk nasi cili kering yang telah dikisar lumat
Beberapa tangkai daun kesum
1 batang bunga kantan 
2 batang serai diketuk
2 biji tomato – dipotong wedges
½ sudu teh serbuk jintan manis
½ sudu teh serbuk jintan putih
½ sudu teh serbuk lada hitam
1 kiub ikan bilis
1 sudu besar pes asam jawa – (Kak Noor guna pes asam jawa Xtra Adabi)
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan tumis:
1 biji bawang besar – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
½ sudu teh halba
1 tangkai daun kari

Bahan-bahan dikisar halus: (Saya menggunakan chopper blender)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
½ inci belacan
½ inci halia
½ inci kunyit hidup

Cara-cara Memasak:
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan tumis dan serai sehingga terbit aromanya. Masukkan bahan-bahan yang dikisar halus dan masak sekejap. Kemudian masukkan cili kering kisar. Masak menggunakan api sederhana dan biar cili mereneh sehingga terbit minyaknya (pecah minyak).
2. Bila telah terbit minyak, masukkan serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, serbuk lada hitam, kiub ikan bilis, dan pati asam jawa. Kacau rata sekejap dan kemudian tuang air secukupnya (tidak perlu air yang banyak sebab sotong akan mengeluarkan siar juga). Masak sehingga kuah mendidih.
3. Masukkan sotong diikuti dengan dengan daun kesum dan bunga kantan. Masak sehingga kuah mendidih.
4. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Biarkan kuah mereneh sekejap sehingga naik kemerah-merahan.
5. Akhir sekali masukkan tomato dan terus tutup api agar tomato tidak layu sangat. Hidangkan bersama nasi panas.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.