Langkau ke kandungan utama

Fenomena Brownies Kedut

Salam Ceria dan Santai di Hujung Minggu.

Assalamualaikum.



Sekarang ini fenomena orang membuat Brownies Kedut. Di FB dok tayang gambar-gambar brownies dengan pelbagai resepi masing-masing. Terliuq cheq tengok...dan teruja tahap gaban juga dengan tayangan gambar oleh rakan-rakan kita ini. Sampai kenyanglah tengok gambar. Dari sehari ke sehari nak cuba buat, tapi tak buat-buat juga.



Hati terpaut dengan gambar dan resepi brownies kedut yang diposkan oleh Rahel Blogspot dalam FB. Melihat pada bahan-bahan yang digunakan dan cara-cara membuatnya, rupa-rupanya brownies kedut ini agak mudah juga membuatnya jika dibandingkan dengan kek.

Akhirnya.....!  dapat juga buat brownies kedut ini ikut resepi rahel blogspot. Ternyata cubaan pertama berjaya dan mendapat ucapan tahniah daripada tuan punya resepi. Mungkin wajahnya tak sesempurna brownies kedut yang dibuat oleh sifu, tetapi anak-anak dan rakan-rakan pejabat semua kata marvellous.



Hari ini buat brownies kedut kali kedua. Kali ini tabur pelbagai jenis coklat ikut citarasa kita. Ada coklat coin putih, cip butterscoth, cip coklat, dan chocolate rice, dan badam flakes. Dah ada dalam peti ais tu... tabur ajelah. Hm... nyum...nyum... rich of chocolate (kalah brownies yang dijual oleh secret receipe ni....).



Ada juga beberapa tips yang Kak Noor terbaca dalam beberapa resepi brownies yang diposkan oleh rakan-rakan dalam blog dan juga FB yang ingin Kak Noor kongsikan di sini.  Harap memberi manafaat kepada semua yang ingin mencuba resepi brownies ini.
  • Jangan terlalu lama bakar brownies di dalam oven, nanti brownies terlalu kering dan tidak moist.
  • Setelah brownies masak, jangan terus dikeluarkan dari oven.  Buka sedikit pintu oven  dan biarkan brownies 10 - 15 minit di dalam oven.
  • Brownies hendaklah dipotong sewaktu ia masih panas.

Brownies Kedut 
Rujukan Resepi: Rahel Blogspot
Dicuba oleh: Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahannya:
400 gram coklat compound - Kak Noor guna Milk Compound Beryl's
150 gram mentega
100 gram gula perang
100 gram gula kastor
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla - Kak Noor guna esen butter vanilla
*100gram tepung naik sendiri
*30gram serbuk koko
(*diayak bersama)


Cara-caranya: 
  • Satukan coklat compound dan mentega dalam bekas. Cairkan dengan kaedah double boil. Tutup api dan angkat 
  • Dalam mangkuk lain, satukan gula perang, gula kastor, telur, dan perasa vanilla. Gaul sebati. 
  • Tuang dalam mangkuk adunan coklat dan gaul sehingga kesemua adunan rata dan sebati. 
  • Masukkan sedikit-sedikit adunan tepung dan gaul rata. 
  • Sediakan loyang 10" x 10". Lapik dengan kertas minyak dengan melebihkan sehingga paras ketinggian loyang. 
  • Tuangkan adunan dan ratakan. Jika suka, tabur dengan kekacang atau coklat coin. 
  • Bakar pada suhu 160'C selama 35 minit atau ikut oven masing-masing. 
  • Bila brownies telah sejuk, bolehlah diletak topping kalau suka.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.