Langkau ke kandungan utama

Homemade Cookies Sajian Dapur Bonda: White Chocolate Cranberry Crunchy Cookies -

Assalamualaikum.



White Chocolate Cranberry Crunchy Cookies atau dalam terjemahan bahasa ibunda kita,  Biskut Rangup Cranberry Coklat Putih. Dah terbiasa dengan nama biskut omputih ni, bila diterjemahkan dalam Bahasa Malaysia, rasa macam tak berapa sesuai dan tak berapa sedap pula bila disebut. 



Walau bagaimanapun kita mesti memperkayakan bahasa kita, `Cintailah Bahasa Kita'. Mungkin pada mulanya kita rasa janggal, tetapi lama-kelamaan akan jadi biasa. Bak kata pepatah, alah bisa tegal biasa. Kalau selalu kita gunakannya, lama-lama pasti sedap didengar.


Hari ini Kak Noor nak kongsi salah satu Biskut ini adalah salah satu produk Biskut Homemade Sajian Dapur Bonda. Memang rangup dan enak. Telah dua tahun berturut-turut Kak Noor menerima tempahan biskut ini daripada pelanggan sama ada yang tinggal di Kuala Lumpur atau di luar Kuala Lumpur. Rata-rata maklum balas yang diterima amatlah memberangsangkan. Mereka berpuas hati dengan kerangupan dan keenakannya.   Bagi sesiapa yang berminat untuk menempah biskut ini bolehlah tinggalkan komen di kolum ulasan ataupun wa/sms Kak Noor di 0162890412.



Dengan menggunakan dua hingga tiga titik esen perasa cranberry, biskut ini berbau
harum semasa dibakar,  Aroma biskut ini amat membangkitkan selera.  


Bahan-bahan A:
150gm mentega
100 gm gula kastor
50 gm gula perang
1 biji telur ayam Gred A
3 titik teh esen perasa cranberry
100 gram coklat bar putih – disagat atau dipotong kecil @ coklat cip putih
50 gm badam flakes @ badam cincang
50 gram cornflakes – diramas kasar
100 gram buah cranberry kering – dipotong kecil
Buah cranberry kering untuk hiasan (ospyen)

Bahan-bahan B (diayak bersama):
200 gm superfine flour @ tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar susu tepung Everyday
1 sudu kecil emplex 
                 
Cara membuatnya:
1. Pukul mentega bersama gula kastor dan gula perang sehingga kembang menggunakan mixer.
2. Masukkan telur dan esen cranberry. Pukul lagi.
3. Masukkan bahan B dan mix sehingga adunan bergaul rata. 
4. Masukkan coklat putih, badam, buah cranberry, dan cornflakes. Gaul adunan menggunakan spatula atau senduk kayu sehingga semuanya bergaul rata.
5. Masukkan adunan 1/2 jam di dalam peti sejuk sebelum membentuknya.
6. Alas dulang pembakar dengan baking paper. Dengan menggunakan sudu, bentukkan adunan dan susun di atas dulang pembakar.  Jika suka, bolehlah diletak buah cranberry kering di atasnya (opsyen). 
7. Panaskan oven terlebih dahulu selama 10 minit dengan suhu 150C.  Kemudian baru dimasukkan adunan ke dalam oven dan bakar selama 20 – 25 minit atau sehingga masak (bergantung kepada oven yang digunakan).
8. Bila biskut telah masak, keluarkan daripada oven dan biarkan sebentar selama 1 minit sebelum dipindahkan ke rak untuk penyejukan sepenuhnya.
9.  Apabila biskut telah sejuk, simpan di dalam bekas kedap udara. 


Nota:
Bagi langkah No. 1 – 3 menggunakan mixer.
Bagi langkah No. 4 menggunakan spatula .

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.