Assalamualaikum.
White Chocolate Cranberry Crunchy Cookies atau dalam terjemahan bahasa ibunda kita, Biskut Rangup Cranberry Coklat Putih. Dah terbiasa dengan nama biskut omputih ni, bila diterjemahkan dalam Bahasa Malaysia, rasa macam tak berapa sesuai dan tak berapa sedap pula bila disebut.
Walau bagaimanapun kita mesti memperkayakan bahasa kita, `Cintailah Bahasa Kita'. Mungkin pada mulanya kita rasa janggal, tetapi lama-kelamaan akan jadi biasa. Bak kata pepatah, alah bisa tegal biasa. Kalau selalu kita gunakannya, lama-lama pasti sedap didengar.
Hari ini Kak Noor nak kongsi salah satu Biskut ini adalah salah satu produk Biskut Homemade Sajian Dapur Bonda. Memang rangup dan enak. Telah dua tahun berturut-turut Kak Noor menerima tempahan biskut ini daripada pelanggan sama ada yang tinggal di Kuala Lumpur atau di luar Kuala Lumpur. Rata-rata maklum balas yang diterima amatlah memberangsangkan. Mereka berpuas hati dengan kerangupan dan keenakannya. Bagi sesiapa yang berminat untuk menempah biskut ini bolehlah tinggalkan komen di kolum ulasan ataupun wa/sms Kak Noor di 0162890412.
Dengan menggunakan dua hingga tiga titik esen perasa cranberry, biskut ini berbau
harum semasa dibakar, Aroma biskut ini amat membangkitkan selera.
Bahan-bahan A:
150gm mentega
100 gm gula kastor
50 gm gula perang
1 biji telur ayam Gred A
3 titik teh esen perasa cranberry
100 gram coklat bar putih – disagat atau dipotong kecil @ coklat cip putih
50 gm badam flakes @ badam cincang
50 gram cornflakes – diramas kasar
100 gram buah cranberry kering – dipotong kecil
150gm mentega
100 gm gula kastor
50 gm gula perang
1 biji telur ayam Gred A
3 titik teh esen perasa cranberry
100 gram coklat bar putih – disagat atau dipotong kecil @ coklat cip putih
50 gm badam flakes @ badam cincang
50 gram cornflakes – diramas kasar
100 gram buah cranberry kering – dipotong kecil
Buah cranberry kering untuk hiasan (ospyen)
Bahan-bahan B (diayak bersama):
200 gm superfine flour @ tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar susu tepung Everyday
1 sudu kecil emplex
Bahan-bahan B (diayak bersama):
200 gm superfine flour @ tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar susu tepung Everyday
1 sudu kecil emplex
Cara membuatnya:
1. Pukul mentega bersama gula kastor dan gula perang sehingga kembang menggunakan mixer.
2. Masukkan telur dan esen cranberry. Pukul lagi.
3. Masukkan bahan B dan mix sehingga adunan bergaul rata.
4. Masukkan coklat putih, badam, buah cranberry, dan cornflakes. Gaul adunan menggunakan spatula atau senduk kayu sehingga semuanya bergaul rata.
5. Masukkan adunan 1/2 jam di dalam peti sejuk sebelum membentuknya.
6. Alas dulang pembakar dengan baking paper. Dengan menggunakan sudu, bentukkan adunan dan susun di atas dulang pembakar. Jika suka, bolehlah diletak buah cranberry kering di atasnya (opsyen).
7. Panaskan oven terlebih dahulu selama 10 minit dengan suhu 150C. Kemudian baru dimasukkan adunan ke dalam oven dan bakar selama 20 – 25 minit atau sehingga masak (bergantung kepada oven yang digunakan).
8. Bila biskut telah masak, keluarkan daripada oven dan biarkan sebentar selama 1 minit sebelum dipindahkan ke rak untuk penyejukan sepenuhnya.
9. Apabila biskut telah sejuk, simpan di dalam bekas kedap udara.
Nota:
Bagi langkah No. 1 – 3 menggunakan mixer.
Bagi langkah No. 4 menggunakan spatula .
Ulasan