Langkau ke kandungan utama

Kek Pisang Berangan Cip Coklat dan Cip Butterscoth

Selamat petang semua.

Bila petang begini, rasa lapar pula. Rasa malas sangat nak keluar dari rumah. Lebih teruk, bila malas nak masuk dapur. He...he... kadang-kadang memang wujud rasa malas tu. Mungkin pada hari-hari lain kita terlebih rajin ke dapur, tapi ada suatu ketika itu terlebih malas pula nak masuk dapur.
   





Tu le... rasa hari ini macam nak lepak aje..., tak nak buat apa-apa.  Namapun hujung minggu.  Masa untuk relax dan santai-santai. Kalau boleh nak ada orang hidangkan makanan di depan mata kita.  Jadi `mem' kejap.  Lebih-lebih lagi kalau telah mengadap komputer untuk mengemas kini blog yang telah berkurun tak up-date. Memang `berakaq' le... kat kerusi tu, berganjak jauh sekali kalau tugas belum selesai.



Semalam selepas selesai menyediakan tempahan tart nanas kerang untuk pelanggan, rasa terajin pula nak buat kek pisang. Lagipun kelmarin, pagi-pagi lagi Encik Hasben telah ke pasar tani untuk membeli pisang. Sebelum semua pisang itu `ghaib' dimakan oleh anak-anak, mahu tak mahu buat jugalah kek pisang itu semalam walaupun mata dah nak terpejam.  Dah banyak  kali kejadian pisang `ghaib' ini berlaku sebelum sempat dibuat kek. Ha...ha...



Teruja dengan resepi kek pisang berangan berhiaskan cip coklat yang diposkan di FB. Dah lupa siapa empunya resepi, cuma resepinya sempat Kak Noor screen shot, dan berdasarkan tulisan di atas gambar kek tersebut tercatat nama rafiziyunos.blogspot.com. Terima kasih kepada empunya resepi asal kek pisang ini. Walau bagaimanapun Kak Noor telah mengolah resepi ini mengikut kesesuaian dan kefahaman Kak Noor semasa penyediaan kek ini. 


Jom kita tengok resepinya.

Kek Berangan Cip Coklat dan Cip Butterscoth
Olahan:  Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahan A:
4 biji telur Gred A
3/4 cawan gula kastor
1 sudu kecil ovallete
2 sudu besar cip coklat
2 sudu besar cip butterscoth
1 sudu kecil esen pisang



Bahan-bahan B: 
8 biji pisang berangan - dipotong kecil
¾ cawan mentega cair
(Bahan-bahan B disatukan dan dilblend menggunakan blender chopper)

Bahan-bahan C:
2 cawan tepung gandum 
1 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil baking powder
(Bahan-bahan C disatukan dan diayak bersama)

Cara-caranya:
1. Mula-mula putarkan gula dan telur sehingga kembang menggunakan mixer.
2. Kemudian masukkan ovellete dan esen pisang. Putar dalam dua tiga minit lagi, sehingga semua bahan bergaul rata. 
3. Masukkan bahan B. Dengan menggunakan spatula gaulkan sehingga semua sebati. 
4. Kemudian masukkan bahan C dan kacau rata. 
5. Selepas itu masukkan cip coklat dan cip butterscotch (sukatannya bergantung kepada kesukaaan masing-masing). Kacau rata. 
6. Sebelum adunan dimasukkan ke dalam loyang, lapik loyang dengan baking paper. Oleskan baking paper dengan sedikit mentega atau margerin. 
7. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Saya guna loyang saiz 8” x 8”. Taburkan lagi cip coklat dan cip butterscotch dan kalau suka boleh susun hirisan pisang juga. 
8. Sebelum adunan dimasukkan ke dalam oven, panaskan oven terlebih dahulu selama 10 minit dengan suhu 170 darjah celcius. 
9. Bakar adunan pada suhu 170 celcius selama 40 minit ke 1 jam menggunakan api atas bawah (bergantung kepada oven masing-masing). Dalam tempoh tersebut, bila permukaan atas kek telah perang, gunakan api sebelah bawah sahaja. Nanti kalau guna api atas bawah, permukaan atas kek akan hangus. 
10. Bila telah masak keluarkan daripada oven, biarkan sejuk dahulu sebelum dipotong.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.