Assalamualaikum dan Selamat Tengah Hari.
Menu apa tengah hari ini ye? Apapun menunya, syukur Alhamdulillah ke hadrat Illahi kerana kita masih dapat menikmati masakan kegemaran mengikut pilihan dan citarasa kita.
Ini cerita pagi tadi. Sempat masak lauk untuk makan tengah hari sebelum berangkat ke tempat kerja. Telah agak lama tidak memasak pada waktu pagi; sejak anak-anak telah dewasa dan masing-masing telah pandai uruskan diri sendiri. Soal makan minum telah boleh diuruskan oleh mereka, yang penting ada bahan tersedia di dalam peti ais. Lagipun masing-masing nak menjaga penampilan, dalam erti kata lain `diet', so selera tak seperti dulu lagi.
Pagi ini `terajin' pula siibu hendak memasak. Sejak semalam lagi menu ini ada dalam kepala. Menu daging masak lada hitam kicap manis. Emm... sedap ni bila dimakan bersama-sama nasi panas.
Ini bukan daging korban ye! Daging korban telah selesai dibuat sup sehari selepas hari raya korban. Ini daging tempatan segar yang dibeli oleh Encik Hasben sebelum raya. Kira daging tak segar le... sebab dah masuk peti ais seminggu.
Bila tengok rakan FB Azlina Ina poskan menu daging masak lada hitam yang membangkitkan selera, maka secara tidak langsung mencetuskan semangat untuk memasak menu ini untuk keluarga. Masakan ini tidaklah pedas sangat sebab Kak Noor cuma guna sos lada hitam yang telah siap dalamb botol; bukan lada hitam yang ditumbuk. Lagipun kicap manis juga digunakan untuk masakan ini. Ada rasa pedas- pedas manis. Memang sedap.
Sesiapa yang hendak cuba memasak menu ini, bolehlah rujuk resepi seperti di bawah ye.
Resepi Daging Masak Lada Hitam Kicap Manis
Oleh: Sajian Dapur Bonda
Bahan-bahan A:
1 kg. daging segar – dipotong kecil
2 biji bawang besar – dipotong gegelang
1 biji tomato – dibelah 4 – 6
2 biji cili hijau – dihiris serong, saiz lebar
Kicap manis secukup rasa
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu kecil perencah kuah TUMIX
Minyak secukupnya untuk menumis
Bahan-bahan B (ditumis):
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
Bahan-bahan C (dikisar lumat):
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
Air secukupnya.
Bahan-bahan A:
1 kg. daging segar – dipotong kecil
2 biji bawang besar – dipotong gegelang
1 biji tomato – dibelah 4 – 6
2 biji cili hijau – dihiris serong, saiz lebar
Kicap manis secukup rasa
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu kecil perencah kuah TUMIX
Minyak secukupnya untuk menumis
Bahan-bahan B (ditumis):
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
Bahan-bahan C (dikisar lumat):
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
Air secukupnya.
Bahan-bahan D:
1 sudu besar gula perang
5 sudu besar sos lada hitam – Kak Noor guna jenama LIFE
Cara-caranya:
1. Terlebih dahulu campurkan daging bersama bahan C dan bahan D. Gaul rata. Perapkan lebih kurang 30 minit.
2. Panaskan minyak di dalam kuali/periuk Tumis bahan-bahan B sehingga naik bau, dan warna bawang bertukar kekuningan.
3. Masukkan daging yang telah diperap dan gaul rata. Masukkan air secukupnya dan masak sehingga daging empuk (dalam tempoh ini boleh tambahkan air lagi dan masak sehingga daging empuk). Tutup kuali/periuk.
4. Selepas daging empuk masukkan kicap manis, serbuk lada hitam, dan perencah kuah TUMIX. Gaul rata dan masak sehingga kuah pekat sedikit.
5. Akhir sekali masukkan bawang besar, hirisan cili hijau, dan buah tomato. Kacau dan gaul rata. Selepas dua minit bolehlah ditutup api.
Ulasan