Langkau ke kandungan utama

Daging Masak Lada Hitam Kicap Manis

Assalamualaikum dan Selamat Tengah Hari.

Menu apa tengah hari ini ye? Apapun menunya, syukur Alhamdulillah ke hadrat Illahi kerana kita masih dapat menikmati masakan kegemaran mengikut pilihan dan citarasa kita.




Ini cerita pagi tadi.  Sempat masak lauk untuk makan tengah hari sebelum berangkat ke tempat kerja. Telah agak lama tidak memasak pada waktu pagi; sejak anak-anak telah dewasa dan masing-masing telah pandai uruskan diri sendiri. Soal makan minum telah boleh diuruskan oleh mereka, yang penting ada bahan tersedia di dalam peti ais. Lagipun masing-masing nak menjaga penampilan, dalam erti kata lain `diet', so selera tak seperti dulu lagi. 



Pagi ini `terajin' pula siibu hendak memasak. Sejak semalam lagi menu ini ada dalam kepala. Menu daging masak lada hitam kicap manis.  Emm... sedap ni bila dimakan bersama-sama nasi panas.



Ini bukan daging korban ye!  Daging korban telah selesai dibuat sup sehari selepas hari raya korban.  Ini daging tempatan segar yang dibeli oleh Encik Hasben sebelum raya.  Kira daging tak segar le... sebab dah masuk peti ais seminggu.




Bila tengok rakan FB Azlina Ina poskan menu daging masak lada hitam yang membangkitkan selera, maka secara tidak langsung mencetuskan semangat untuk memasak menu ini untuk keluarga. Masakan ini tidaklah pedas sangat sebab Kak Noor cuma guna sos lada hitam yang telah siap dalamb botol; bukan lada hitam yang ditumbuk. Lagipun kicap manis juga digunakan untuk masakan ini. Ada rasa pedas- pedas manis. Memang sedap.

Sesiapa yang hendak cuba memasak menu ini, bolehlah rujuk resepi seperti di bawah ye.



Resepi Daging Masak Lada Hitam Kicap Manis
Oleh:  Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahan A:
1 kg. daging segar – dipotong kecil
2 biji bawang besar – dipotong gegelang
1 biji tomato – dibelah 4 – 6
2 biji cili hijau – dihiris serong, saiz lebar
Kicap manis secukup rasa
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu kecil perencah kuah TUMIX
Minyak secukupnya untuk menumis


Bahan-bahan B (ditumis):
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris

Bahan-bahan C (dikisar lumat):
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
Air secukupnya.


Bahan-bahan D:
1 sudu besar gula perang
5 sudu besar sos lada hitam – Kak Noor guna jenama LIFE

Cara-caranya:
1. Terlebih dahulu campurkan daging bersama bahan C dan bahan D. Gaul rata. Perapkan lebih kurang 30 minit.
2. Panaskan minyak di dalam kuali/periuk Tumis bahan-bahan B sehingga naik bau, dan warna bawang bertukar kekuningan.
3. Masukkan daging yang telah diperap dan gaul rata. Masukkan air secukupnya dan masak sehingga daging empuk (dalam tempoh ini boleh tambahkan air lagi dan masak sehingga daging empuk). Tutup kuali/periuk.
4. Selepas daging empuk masukkan kicap manis, serbuk lada hitam, dan perencah kuah TUMIX. Gaul rata dan masak sehingga kuah pekat sedikit.
5. Akhir sekali masukkan bawang besar, hirisan cili hijau, dan buah tomato. Kacau dan gaul rata. Selepas dua minit bolehlah ditutup api.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.