Langkau ke kandungan utama

Kuih Cara Manis

Assalamualaikum.





Kuih Cara Manis, salah satu kuih tradisional yang masih dihidangkan untuk sarapan pagi dan minum petang. Semasa kecil, nenda Kak Noor suka buat kuih ini. Maklumlah tinggal di kampung. Bila telah penat bermain dengan kawan-kawan, nenda selalu hidangkan juadah petang seperti jemput-jemput ikan bilis, cekodok pisang, lempeng, pisang goreng, bingka, dan pelbagai lagi kuih-muih tradisional. Sedap dan berselera bila ditemani kawan-kawan makan bersama. Menghirup pula teh o wangi panas-panas. Hmm.... sedih pula bila terkenang saat-saat terindah ini. Semuanya nostalgia yang ditinggalkan melalui catatan di halaman ini. 




Ok... berbalik kepada kuih cara manis tadi. Sebenarnya dah berzaman juga acuan kuih cara disimpan sebagai harta karun di dalam almari. Inilah satu-satunya acuan kuih cara yang Kak Noor ada. Seingat Kak Noor acuan ini dibeli pada tahun 1989 semasa tinggal di Padang Besar. Bila berkahwin Kak Noor berhenti kerja dan mengikut suami tinggal di Padang Besar. Kalau telah bergelar suri rumah tangga sepenuh masa tu... apa lagi banyaklah masa terluang. Memang sejak dahulu lagi hobi Kak Noor ialah mencuba dan memasak pelbagai resepi. Semasa itu tiada internet, hanya rujuk kepada majalah sahaja. Suami pula memang `kaki makan' dan suka makan kuih-muih tradisional ini. 




Bila dah berzaman acuan di dalam almari, ini bererti dah berzaman jugalah Kak Noor tidak membuat kuih cara ini. Tetiba sahaja anak bongsu perempuan minta Kak Noor buatkan kuih hijau untuknya. Tertanya-tanya juga kuih apa yang dia maksudkan. Dia kata, "kuih yang Shila makan semasa Seminar Didik hari itu". Oh... kuih cara manis rupanya. Nasib baik ibunya turut berada di situ semasa para peserta minum petang selepas seminar tamat. So.. mengertilah apa yang dimaksudkannya. 




Hampir setiap hari Shila meminta untuk dimasakkan kuih cara manis ini. Dan... pada setiap kali itulah ibunya `begitu sibuk' dan tidak dapat menunaikan permintaannya pada saat itu. Kasihan Shila. Akhirnya pada hari Sabtu minggu lalu, maka tertunailah hajatnya. Kushyuk sungguh Shila melihat Kak Noor membuat kuih cara manis ini, dari mula sampailah akhir. Dia sendiri yang letak gula. Katanya, `ibu letaklah gula banyak-banyak, baru sedap', kalau letak sikit tak rasa manis. Emm... layan ajelah sikecil ni. Dia yang nak makan sangat-sangat. So ikut aje citarasanya.

Oh ya nak kongsi satu petua untuk mewangikan lagi kuih cara ini dengan aroma pandan.  Dulu semasa nenda menyapu minyak di dalam acuan, beliau gunakan beberapa helai daun pandan yang diikat dan dijadikan sebagai berus. Mungkin disebabkan itu kuih cara orang dulu-dulu ada aromanya yang tersendiri. 




Resepi kuih cara manis ini Kak Noor ikut resepi rakan FB CT Hajar atau nama penuhnya Siti Hajar Hashim. Setakat ini semua resepinya yang Kak Noor cuba memang menjadi sempurna. Terima kasih kepada empunya resepi yang telah mengketengahkan dan mengembalikan nostalgia kuih-kuih lama untuk dikongsi bersama. Kak Noor sendiri pun dah lupa resepi kuih-kuih lama ini kalau tiada rujukan.

Kak Noor salin semula dan kongsikan resepi Kuih Cara Manis oleh CT Hajar ini. 


Bahan-bahannya:
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1/2 cawan air pandan - Kak Noor guna 8 helai daun pandan
1/2 cawan santan pekat
1 biji telur
1 sudu teh pewarna hijau
Secubit garam
Gula pasir untuk inti

Cara-caranya:
1.  Kisar  semua bahan hingga sebati kecuali gula.
2. Panaskan acuan atas dapur gas. Sapu sedikit minyak. 
3. Tuang adunan di dalam acuan, masukkan gula pasir dan tutup guna tudung periuk.
4. Masa selama lebih kurang 5 - 8 minit menggunakan api kecil.
5. Bila telah masak gunakan garpu dan keluarkan kuih daripada acuan. 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.