Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.
Hari ini hari Ahad. Emm... esok kerja. Ambil cuti sehari sebelum hari raya lagi untuk menyediakan juadah untuk Hari Raya Aidil Adha. Rancang nak balik beraya dengan bonda dan adik beradik di Utara, tetapi anak-anak pula tak dapat cuti. Cuma cuti yang digazetkan, itu saja. Tak seronok pula balik tanpa anak-anak. Kasihan tinggalkan mereka di pagi raya.
Lagipun Hari Aidil Fitri hari itu Kak Noor sekeluarga dah pulang beraya di sana. So raya kali ini, raya di sini pula. Adalah buatlah makan sikit-sikit, ala-ala open house gitu... Ramailah rakan-rakan anak yang bertandang.
Sempatlah juga buat biskut cip coklat ini. Lagipun ada customer yang order. Alang-alang dah buat untuk customer, buat sekali untuk famili. Bolehlah dibuat kudapan keluarga dan dijamu kepada tetamu yang bertandang.
Orang kongsi resepi lauk pauk, tapi untuk tengah hari ini Kak Noor tak masak. So tak lehlah share resepi. Bihun goreng untuk sarapan pagi tadi pun masih ada lagi Lagipun semua tak berselera nak makan nasi. Tengoklah petang-petang nanti baru kita fikirkan apa yang hendak dimasak.
So sebagai ganti, Kak Noor kongsi resepi Biskut Cip Rich Coklat ini. Resepi inilah yang Kak Noor gunakan untuk jualan sejak dari dahulu lagi. Ramai customer yang kata sedap dan rangup, kruk-kruk-kruk. Untuk Biskut Cip Rich Coklat ini, banyak bahan berunsur coklat digunakan. Selain serbuk koko, Kak Noor gunakan juga coklat emulco, chocolate rice dan chocolate cip. Bagi yang hanya suka rasa coklat yang sederahana, bolehlah gantikan coklat emulco dengan esen perasa coklat dan penggunaan serbuk coklat dikurangkan. Penggunaan coklat akan mempengaruhi warna tekstur biskut ini.
BISKUT CIP RICH COKLAT
Oleh: Sajian Dapur Bonda.
Bahan-bahan A:
300 gm mentega (boleh guna Buttercup/Butterlite/Farmcows
200 gm gula perang
100 gram gula kastor
2 biji telur ayam Gred A
2 sudu kecil coklat emulco atau perasa coklat
120 gram cip coklat
30 gram chocolate rice
80 gram badam cincang
Bahan-bahan B (diayak bersama):
400 gram tepung gandum
4 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar susu tepung full cream (contoh susu tepung Everyday)
40 gram serbuk koko
2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh emplex
Cara-caranya:
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang menggunakan mixer.
2. Masukkan telur dan pukul lagi. Kemudian masukkan coklat emulco.
3. Masukkan sedikit demi sedikit bahan-bahan B sehingga semuanya bergaul rata.
4. Akhir sekali masukkan badam, cip coklat, dan chocolate rice. Kacau adunan mengggunakan spatula atau senduk kayu sehingga semuanya bergaul rata.
5. Masukkan adunan dalam di dalam peti ais ½ jam sebelum membentuknya. Boleh menggunakan bowl mixer atau plastic zipper.
6. Dengan menggunakan sudu kecil, bentukkan adunan dan susun di atas dulang pembakar. Lapik dulang pembakar dengan baking paper. Boleh dihiaskan dengan cip coklat sekiranya suka.
7. Sementara itu, panaskan oven selama 10 minit. Bila oven telah panas, masukkan adunan dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 20 – 25 minit atau sehingga masak (bergantung kepada oven masing masing-masing).
8. Selepas dikeluarkan daripada oven, rehatkan sebentar sehingga sejuk, baru dimasukkan di dalam botol atau bekas plastik kedap udara.
#(Bagi cara 1 – 3, lebih mudah menggunakan mixer)
Ulasan