Langkau ke kandungan utama

Biskut Cip Rich Coklat (Rich Chocolate Chip Cookies)

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.

Hari ini hari Ahad. Emm... esok kerja. Ambil cuti sehari sebelum hari raya lagi untuk menyediakan juadah untuk Hari Raya Aidil Adha. Rancang nak balik beraya dengan bonda dan adik beradik di Utara, tetapi anak-anak pula tak dapat cuti. Cuma cuti yang digazetkan, itu saja. Tak seronok pula balik tanpa anak-anak.  Kasihan tinggalkan mereka di pagi raya. 



Lagipun Hari Aidil Fitri hari itu Kak Noor sekeluarga dah pulang beraya di sana. So raya kali ini, raya di sini pula. Adalah buatlah makan sikit-sikit, ala-ala open house gitu... Ramailah rakan-rakan anak yang bertandang.



Sempatlah juga buat biskut cip coklat ini. Lagipun ada customer yang order. Alang-alang dah buat untuk customer, buat sekali untuk famili. Bolehlah dibuat kudapan keluarga dan dijamu kepada tetamu yang bertandang.




Orang kongsi resepi lauk pauk, tapi untuk tengah hari ini Kak Noor tak masak. So tak lehlah share resepi. Bihun goreng untuk sarapan pagi tadi pun masih ada lagi Lagipun semua tak berselera nak makan nasi. Tengoklah petang-petang nanti baru kita fikirkan apa yang hendak dimasak.



So sebagai ganti, Kak Noor kongsi resepi Biskut Cip Rich Coklat ini. Resepi inilah yang Kak Noor gunakan untuk jualan sejak dari dahulu lagi. Ramai customer yang kata sedap dan rangup, kruk-kruk-kruk. Untuk Biskut Cip Rich Coklat ini, banyak bahan berunsur coklat digunakan. Selain serbuk koko, Kak Noor gunakan juga coklat emulco, chocolate rice dan chocolate cip. Bagi yang hanya suka rasa coklat yang sederahana, bolehlah gantikan coklat emulco dengan esen perasa coklat dan penggunaan serbuk coklat dikurangkan. Penggunaan coklat akan mempengaruhi warna tekstur biskut ini.


BISKUT CIP RICH COKLAT
Oleh: Sajian Dapur Bonda.

Bahan-bahan A:
300 gm mentega (boleh guna Buttercup/Butterlite/Farmcows
200 gm gula perang
100 gram gula kastor
2 biji telur ayam Gred A
2 sudu kecil coklat emulco atau perasa coklat
120 gram cip coklat
30 gram chocolate rice
80 gram badam cincang

Bahan-bahan B (diayak bersama):
400 gram tepung gandum
4 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar susu tepung full cream (contoh susu tepung Everyday)
40 gram serbuk koko
2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh emplex

Cara-caranya:
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang menggunakan mixer.
2. Masukkan telur dan pukul lagi. Kemudian masukkan coklat emulco.
3. Masukkan sedikit demi sedikit bahan-bahan B sehingga semuanya bergaul rata.
4. Akhir sekali masukkan badam, cip coklat, dan chocolate rice. Kacau adunan mengggunakan spatula atau senduk kayu sehingga semuanya bergaul rata.
5. Masukkan adunan dalam di dalam peti ais ½ jam sebelum membentuknya. Boleh menggunakan bowl mixer atau plastic zipper.
6. Dengan menggunakan sudu kecil, bentukkan adunan dan susun di atas dulang pembakar. Lapik dulang pembakar dengan baking paper.  Boleh dihiaskan dengan cip coklat sekiranya suka.
7. Sementara itu, panaskan oven selama 10 minit. Bila oven telah panas, masukkan adunan dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 20 – 25 minit atau sehingga masak (bergantung kepada oven masing masing-masing).
8. Selepas dikeluarkan daripada oven, rehatkan sebentar sehingga sejuk, baru dimasukkan di dalam botol atau bekas plastik kedap udara.

#(Bagi cara 1 – 3, lebih mudah menggunakan mixer)

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.