Assalamualaikum.
Ini cerita petang tadi. Dalam dok busy update blog, si bongsu nak makan cucur manis pula. Dok asyik tanya berkali-kali bila ibu nak buat. Sedangkan kita dok tengah rancak mengarang. Hanya weekend aje yang boleh ngadap komputer lama-lama dan update apa yang patut. Tentulah dah `berakaq' di tempat duduk dan malas sekali nak bangun ke dapur.
Tapi kesian juga, dah lama tak buat cekodok faveretnya sejak sibuk menyemperit tiap-tiap hari. Demimu anakku, ibu tinggalkan Sajian Dapur Bonda sejenak untuk memenuhi permintaanmu. Teringat kembali Kak Noor ada save resepi cucur manis daripada FB dalam handphone. Resepi ini ada kelainan dari segi penggunaan bahan-bahannya. Itu yang teruja sangat hendak mencubanya.
Sebenarnya sekejap sahaja untuk membuatnya. Tak sampai 10 minit dah siap bancuhan adunannya. Cukuplah satu adunan untuk percubaan kali pertama. Kalau sedap, boleh bancuh lagi.
Memang sedap sangat cucur manis ini. Dalamnya gebuss... anak pun suka, ibu pun suka, semua ahli keluarga pun suka. Bertambah sedap kalau ada sambal tumis atau kari semalam untuk dicicah. Dalam sekelip mata, sepinggan cucur boleh habis.
So di sini Kak Noor salin kembali resepi yang dikongsi oleh saudari Suriani Osman dalam salah satu group masakan dalam FB. Jutaan terima kasih di atas perkongsian resepi ini. Memang terbaiklah. Dengan adanya resepi ini tak perlulah Kak Noor beli paket cucur manis Adabi lagi. Selalunya sekali angkut sampai 5 hingga 6 paket kalau ada harga promosi.
CUCUR SUSU LEMAK MANIS
Oleh: Suriani Osman (FB)
Bahan-bahannya:
1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
6 sudu besar susu manis (lebihkan jika suka)
1/2 cawan susu segar/susu cair - (saya guna susu cair)
1 sudu kecil esen rose - (saya tambah)
Garam secukup rasa
Cara-caranya:
1. Ayak tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat ke dalam mangkuk.
2. Masukkan esen rose, diikuti dengan susu segar/cair sedikit-sedikit sambil dikacau hingga adunan licin dan sebati.
3. Goreng cucur dalam minyak yang panas sambil dibalik-balikkan untuk mendapatkan cucur yang bulat gelembong dan keperangan.
4. Angkat cucur dan hidangkan.
Ulasan