Assalamualaikum.
Seperti biasa, Kak Noor akan olahkan sedikit resepi ini daripada resepi asal Yatie Memories. It's not 100% resepi asal ye. Kalau nak resepi asal boleh layari blog Sinar Kehidupan.
Resepi ini digandakan bahan-bahannya dari resepi asal sebab Kak Noor nakkan kek yang lebih besar. Sebahagian dimakan di rumah dan sebahagian lagi dibawa ke pejabat untuk dimakan bersama dengan rakan-rakan. Ada juga bahan-bahan yang ditambah dan dikurangkan mengikut kesesuaian dan citarasa Kak Noor.
Untuk rakan-rakan pejabat, sama-sama merasa |
Kak Noor menggunakan loyang springform bulat ukuran 10 inci. Loyang bulat 10 inci ini hanya muat 3/4 sahaja daripada adunan. 1/4 lagi Kak Noor tuangkan dalam cup cake dan dijadikan muffin. Mudah guna loyang jenis ini. Selain mudah untuk mengeluarkan kek, kek juga tidak melekat pada loyang.
loyang kek springform |
Bahan-bahannya:
340 gm mentega
250 gm krim keju
500 gm gula kastor
6 biji kuning telur (Gred A)
450 gm tepung gandum } disatukan dan
3 sudu teh serbuk penaik } diayak bersama
1 cawan susu perasa strawberry
2 sudu teh vanilla
2 sudu teh vanilla
2 sudu teh strawberry emulco
6 biji putih telur (Gred A)
1 sudu teh garam
Cara membuatnya:
500 gm gula kastor
6 biji kuning telur (Gred A)
450 gm tepung gandum } disatukan dan
3 sudu teh serbuk penaik } diayak bersama
1 cawan susu perasa strawberry
2 sudu teh vanilla
2 sudu teh vanilla
2 sudu teh strawberry emulco
6 biji putih telur (Gred A)
1 sudu teh garam
Cara membuatnya:
- Gunakan mixer, putar mentega dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya.
- Masukkan sedikit demi sedikit gula dan pukul lagi. Ulangi hingga habis.
- Masukkan sebiji demi sebiji kuning telur, putar sebati.
- Kemudian masukkan pula susu perasa strawberry dan putar lagi,
- Selepas itu masukkan tepung. Pukul perlahan sehingga semua sebati. Ketepikan dulu.
- Dalam mangkuk bersih yang lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan garam, putar lagi. Bila telah kental, bubuh ½ adunan putih telur ke dalam adunan tepung tadi. Kacau perlahan dan tambah lagi 1/2 bahagian. Ulang hingga habis. Gunakan kaedah kaup balik.
- Bahagikan kepada dua adunan sama banyak. Satu bahagian letak perisa vanilla, dan satu bahagian lagi letak strawberry emulco.
- Letakkan adunan vanilla berselang seli dengan adunan strawberry.
- Ratakan adunan ke dalam loyang springform 10 inci yang dialas dengan kertas kalis minyak dan disapu mentega.
- Bakar pada suhu 170C selama 1 jam atau hingga masak (bergantung kepada oven yang digunakan).
- Keluarkan, biar atas redai 10 minit sebelum dikeluarkan daripada loyang.