Langkau ke kandungan utama

Marble Strawberry Cheese Cake

Assalamualaikum.

Resepi asal Kak Noor skodeng di dapur Yatie MemoriesAmboi... banyak sungguh resepi kek yang sedap-sedap belaka di dapur Yatie ini. Teruja tengok kek-kek yang dipersembahkan. Simple dan sedap.



Seperti biasa, Kak Noor akan olahkan sedikit resepi ini daripada resepi asal Yatie Memories.  It's not 100% resepi asal ye. Kalau nak resepi asal boleh layari blog Sinar Kehidupan.





Resepi ini digandakan bahan-bahannya dari resepi asal sebab Kak Noor nakkan kek yang lebih besar.  Sebahagian dimakan di rumah dan sebahagian lagi dibawa ke pejabat untuk dimakan bersama dengan rakan-rakan. Ada juga bahan-bahan yang ditambah dan dikurangkan mengikut kesesuaian dan citarasa Kak Noor.


Untuk rakan-rakan pejabat, sama-sama merasa

Kak Noor menggunakan loyang springform bulat ukuran 10 inci. Loyang bulat 10 inci ini hanya muat 3/4 sahaja daripada adunan. 1/4 lagi Kak Noor tuangkan dalam cup cake dan dijadikan muffin. Mudah guna loyang jenis ini.  Selain mudah untuk mengeluarkan kek, kek juga tidak melekat pada loyang.


loyang kek springform

Bahan-bahannya:
340 gm mentega
250 gm krim keju
500 gm gula kastor
6 biji kuning telur (Gred A)
450 gm tepung gandum } disatukan dan
3 sudu teh serbuk penaik } diayak bersama
1 cawan susu perasa strawberry
2 sudu teh vanilla
2 sudu teh vanilla
2 sudu teh strawberry emulco
6 biji putih telur (Gred A)
1 sudu teh garam


Cara membuatnya:
  1. Gunakan mixer, putar mentega dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya.
  2. Masukkan sedikit demi sedikit gula dan pukul lagi. Ulangi hingga habis.
  3. Masukkan sebiji demi sebiji kuning telur, putar sebati.
  4. Kemudian masukkan pula susu perasa strawberry dan putar lagi, 
  5. Selepas itu masukkan tepung.  Pukul perlahan sehingga semua sebati. Ketepikan dulu.
  6. Dalam mangkuk bersih yang lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan garam, putar lagi. Bila telah kental, bubuh ½ adunan putih telur ke dalam adunan tepung tadi. Kacau perlahan dan tambah lagi 1/2 bahagian. Ulang hingga habis. Gunakan kaedah kaup balik. 
  7. Bahagikan kepada dua adunan sama banyak. Satu bahagian letak perisa vanilla, dan satu bahagian lagi letak strawberry emulco.
  8. Letakkan adunan vanilla berselang seli dengan adunan strawberry.
  9. Ratakan adunan ke dalam loyang springform 10 inci yang dialas dengan kertas kalis minyak dan disapu mentega.
  10. Bakar pada suhu 170C selama 1 jam atau hingga masak (bergantung kepada oven yang digunakan).
  11. Keluarkan, biar atas redai 10 minit sebelum dikeluarkan daripada loyang.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...