Langkau ke kandungan utama

Kari Udang Campur Ubi Kentang & Lobak Merah



Bahan-bahannya:
1 kg. udang saiz sederhana – dipotong kepala dan ekor
2 biji bawang besar – dikisar
3 ulas bawang putih + 1 inci halia – dikisar
*3 sudu besar serbuk rempah kari ikan dan udang BABAS
*2 sudu besar serbuk rempah kari ikan masin BABAS
(* disatukan dan dibancuh dengan air, dijadikan pes)
1 ½ cawan pati santan - Kak Noor guna santan sawit KHALIS
3 – 4 cawan air
5 biji ubi kentang saiz sederhana – dipotong dua
1 biji lobak merah – dipotong memanjang atau bulat
2 biji cili hijau
1 biji tomato saiz besar (tidak berapa masak) – dibelah empat
½ kiub ikan bilis
1 keping asam gelugor (asam keping)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan ditumis:
1 biji bawang besar – dihiris
1 batang serai – dititik
1 sudu besar jintan manis
2 tangkai daun kari

Cara-cara memasak:
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis hirisan bawang besar, serai, jintan manis dan daun kari. Apabila bawang besar layu, masukkan kisaran bawang putih + halia. Kacau dan kemudian masukkan kisaran bawang besar.
2. Kemudian masukkan pes rempah BABAS dan kacau rata. Tutup periuk, perlahan api, dan masak sehingga terbit minyak.
3. Setelah terbit minyak masukkan pati santan dan air secukupnya. Kacau rata dan biarkan kuah mendidih. 
4. Setelah kuah mendidih, masukkan ubi kentang dan masak sehingga ½ empuk. Kemudian masukkan lobak merah dan udang, dan kacau. Perasakan dengan kiub ikan bilis, garam, gula, dan asam gelugor. 
5. Masak di atas dapur sehingga kuah mendidih. Bila ubi telah empuk dan udang telah masak tutup api. Masukkan cili hijau dan tomato.


Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...