Langkau ke kandungan utama

Kari Udang Campur Ubi Kentang & Lobak Merah



Bahan-bahannya:
1 kg. udang saiz sederhana – dipotong kepala dan ekor
2 biji bawang besar – dikisar
3 ulas bawang putih + 1 inci halia – dikisar
*3 sudu besar serbuk rempah kari ikan dan udang BABAS
*2 sudu besar serbuk rempah kari ikan masin BABAS
(* disatukan dan dibancuh dengan air, dijadikan pes)
1 ½ cawan pati santan - Kak Noor guna santan sawit KHALIS
3 – 4 cawan air
5 biji ubi kentang saiz sederhana – dipotong dua
1 biji lobak merah – dipotong memanjang atau bulat
2 biji cili hijau
1 biji tomato saiz besar (tidak berapa masak) – dibelah empat
½ kiub ikan bilis
1 keping asam gelugor (asam keping)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan ditumis:
1 biji bawang besar – dihiris
1 batang serai – dititik
1 sudu besar jintan manis
2 tangkai daun kari

Cara-cara memasak:
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis hirisan bawang besar, serai, jintan manis dan daun kari. Apabila bawang besar layu, masukkan kisaran bawang putih + halia. Kacau dan kemudian masukkan kisaran bawang besar.
2. Kemudian masukkan pes rempah BABAS dan kacau rata. Tutup periuk, perlahan api, dan masak sehingga terbit minyak.
3. Setelah terbit minyak masukkan pati santan dan air secukupnya. Kacau rata dan biarkan kuah mendidih. 
4. Setelah kuah mendidih, masukkan ubi kentang dan masak sehingga ½ empuk. Kemudian masukkan lobak merah dan udang, dan kacau. Perasakan dengan kiub ikan bilis, garam, gula, dan asam gelugor. 
5. Masak di atas dapur sehingga kuah mendidih. Bila ubi telah empuk dan udang telah masak tutup api. Masukkan cili hijau dan tomato.


Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.