1 kg. udang saiz sederhana – dipotong kepala dan ekor
2 biji bawang besar – dikisar
3 ulas bawang putih + 1 inci halia – dikisar
*3 sudu besar serbuk rempah kari ikan dan udang BABAS
*2 sudu besar serbuk rempah kari ikan masin BABAS
(* disatukan dan dibancuh dengan air, dijadikan pes)
1 ½ cawan pati santan - Kak Noor guna santan sawit KHALIS
3 – 4 cawan air
5 biji ubi kentang saiz sederhana – dipotong dua
1 biji lobak merah – dipotong memanjang atau bulat
2 biji cili hijau
1 biji tomato saiz besar (tidak berapa masak) – dibelah empat
½ kiub ikan bilis
1 keping asam gelugor (asam keping)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis
Bahan-bahan ditumis:
1 biji bawang besar – dihiris
1 batang serai – dititik
1 sudu besar jintan manis
2 tangkai daun kari
Cara-cara memasak:
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis hirisan bawang besar, serai, jintan manis dan daun kari. Apabila bawang besar layu, masukkan kisaran bawang putih + halia. Kacau dan kemudian masukkan kisaran bawang besar.
2. Kemudian masukkan pes rempah BABAS dan kacau rata. Tutup periuk, perlahan api, dan masak sehingga terbit minyak.
3. Setelah terbit minyak masukkan pati santan dan air secukupnya. Kacau rata dan biarkan kuah mendidih.
4. Setelah kuah mendidih, masukkan ubi kentang dan masak sehingga ½ empuk. Kemudian masukkan lobak merah dan udang, dan kacau. Perasakan dengan kiub ikan bilis, garam, gula, dan asam gelugor.
5. Masak di atas dapur sehingga kuah mendidih. Bila ubi telah empuk dan udang telah masak tutup api. Masukkan cili hijau dan tomato.