Iklan Nuffnang

23 Jun 2014

BISKUT ARAB SUSU, rasanya sedap dan lemak bersusu

Assalamualaikum.

Bulan Rejab telah berlalu, dan kini kita berada dalam bulan Syaaban. Tak sampai seminggu lagi kita akan menyusuri bulan Ramadhan Al-Mubarak.  Semoga tahun ini kita akan dapat berbuat lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya.

Seperti tahun-tahun lalu, Biskut Arab merupakan salah satu biskut yang wajib ada pada hari raya, dan menjadi kegemaran anak-anak Kak Noor.  Tak tahu kenapa ia dinamakan Biskut Arab.  Adakah kerana ia menggunakan minyak sapi?  Kak Noor tidak mempunyai jawapan mengenai asal usulnya walaupun ingin juga mengetahuinya. 

Sejak kecil lagi Kak Noor mengenali Biskut Arab ini dengan warna putih. Bonda Kak Noor selalu membuat biskut ini untuk hari raya kerana kami sekeluarga amat sukakannya, terutama sekali adik bongsu lelaki Kak Noor.  Tetapi sekarang terdapat juga versi Biskut Arab berwarna di mana adunan dibahagikan kepada tiga warna yang berlainan, dicantum dan digentel bulat.  Setelah dibakar, digolek dengan gula ising.Fresh from the oven

Sebelum ini  Kak Noor ada poskan dua N3 mengenai biskut ini iaitu Biskut Arab dan Biskut Arab Bersusu.  Bagi kedua-dua resepi berkenaan Kak Noor guna tepung gandum biasa dan gula kastor. Ada yang disaluti dengan gula ising dan ada yang disaluti dengan susu tepung.  

Untuk cubaan kali ini,  Kak Noor menggunakan tepung superfine MFM, di mana tepung tersebut lebih halus.  Nama pun superfine kan... Gulanya pula Kak Noor guna gula ising.  Selepas dibakar, hasilnya amat memuaskan.  Gebu, halus, dan melt in mouth.  

Bagi mengekalkan keenakan rasa lemak pada biskut ini, Kak Noor memilih untuk menyalutinya dengan susu tepung.  Sekali rasa seakan-akan biskut suji.  Selepas dimasak, wajahnya beseri-seri. Tak percaya?  Tengoklah gambar nye...  Boleh diletak dalam paper cup jika suka.  

Nuffnang