Langkau ke kandungan utama

BISKUT ARAB SUSU, rasanya sedap dan lemak bersusu

Assalamualaikum.

Bulan Rejab telah berlalu, dan kini kita berada dalam bulan Syaaban. Tak sampai seminggu lagi kita akan menyusuri bulan Ramadhan Al-Mubarak.  Semoga tahun ini kita akan dapat berbuat lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya.

Seperti tahun-tahun lalu, Biskut Arab merupakan salah satu biskut yang wajib ada pada hari raya, dan menjadi kegemaran anak-anak Kak Noor.  Tak tahu kenapa ia dinamakan Biskut Arab.  Adakah kerana ia menggunakan minyak sapi?  Kak Noor tidak mempunyai jawapan mengenai asal usulnya walaupun ingin juga mengetahuinya. 





Sejak kecil lagi Kak Noor mengenali Biskut Arab ini dengan warna putih. Bonda Kak Noor selalu membuat biskut ini untuk hari raya kerana kami sekeluarga amat sukakannya, terutama sekali adik bongsu lelaki Kak Noor.  Tetapi sekarang terdapat juga versi Biskut Arab berwarna di mana adunan dibahagikan kepada tiga warna yang berlainan, dicantum dan digentel bulat.  Setelah dibakar, digolek dengan gula ising.



Fresh from the oven

Sebelum ini  Kak Noor ada poskan dua N3 mengenai biskut ini iaitu Biskut Arab dan Biskut Arab Bersusu.  Bagi kedua-dua resepi berkenaan Kak Noor guna tepung gandum biasa dan gula kastor. Ada yang disaluti dengan gula ising dan ada yang disaluti dengan susu tepung.  





Untuk cubaan kali ini,  Kak Noor menggunakan tepung superfine MFM, di mana tepung tersebut lebih halus.  Nama pun superfine kan... Gulanya pula Kak Noor guna gula ising.  Selepas dibakar, hasilnya amat memuaskan.  Gebu, halus, dan melt in mouth.  





Bagi mengekalkan keenakan rasa lemak pada biskut ini, Kak Noor memilih untuk menyalutinya dengan susu tepung.  Sekali rasa seakan-akan biskut suji.  Selepas dimasak, wajahnya beseri-seri. Tak percaya?  Tengoklah gambar nye...  Boleh diletak dalam paper cup jika suka.  

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...