Assalamualaikum dan Selamat Pagi Semua.
Jom kita ke bahan-bahannya.
Just nak kongsi satu resepi yang agak simple untuk hidangan tengah hari ini, iaitu kari ikan sardin. Tak perlu bersusah payah menyiang ikan, just guna sardin cap ayam yang boleh dibeli di kedai. Keenakan karinya setanding dengan kari ikan lain yang pernah kita masak. Bagi ibu-ibu yang tiada idea lagi nak masak apa untuk tengah hari ini, bolehlah mencuba menu ini. Insya Allah sedap. Selain dijadikan lauk untuk dimakan bersama nasi, ia sedap juga dicicah dengan roti sandwich, roti benggali, roti canai, roti bom, capati, dan cekodok.
Jom kita ke bahan-bahannya.
1 tin besar sardin cap Ayam (asingkan ikan daripada sosnya)
4 biji ubi kentang saiz sederhana - 1 biji dibelah dua
1 biji bawang besar - dihiris
2 tangkai daun kari
1 sudu besar halba campur
1 biji bawang besar - dihiris
2 tangkai daun kari
1 sudu besar halba campur
2 biji cili hijau
1 biji tomato (sederhana masak) - dibelah dua atau 4 bergantung kepada saiz buah tomato
1 biji tomato (sederhana masak) - dibelah dua atau 4 bergantung kepada saiz buah tomato
*2 sudu besar serbuk rempah kari ikan dan udang BABAS
*2 sudu besar serbuk rempah kari ikan masin BABAS
*Sos dalam tin sardin
*Air secukupnya
1 sudu besar pati asam jawa Exra ADABI - dibancuh dengan sedikit air
1 cawan susu sejat + 2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis
(*Disatukan kesemuanya dan dibancuh menjadikannya pes)
*Sos dalam tin sardin
*Air secukupnya
1 sudu besar pati asam jawa Exra ADABI - dibancuh dengan sedikit air
1 cawan susu sejat + 2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis
(*Disatukan kesemuanya dan dibancuh menjadikannya pes)
Bahan-bahan dikisar (menggunakan chop blender)/ditumbuk kasar:
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih + 1 inci halia
Cara-caranya:
- Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis hirisan bawang besar, diikuti dengan daun kari dan halba campur. Kemudian masukkan kisaran bawang putih dan halia. Kacau sebentar, dan selepas itu masukkan kisaran bawang besar. Tumis sehingga naik bau dan semua bahan layu.
- Masukkan pes rempah dan kacau rata. Sekiranya pes rempah agak pekat, bolehlah dimasukkan sedikit air. Perlahan api dan tutup periuk. Biarkan ia mereneh di atas dapur sehingga terbit minyak/rempah garing.
- Selepas rempah garing, masukkan air asam jawa dan kacau rata. Kemudian masukkan pula susu sejat bersama 2 cawan air. Biarkan ia mendidih. Gunakan api sederhana.
- Selepas kuah mendidih, masukkan ubi kentang. Semasa ubi kentang 3/4 empuk bolehlah dimasukkan ikan sardin tadi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Masak sehingga kuah mendidih sekali lagi dan ubi kentang empuk. Tutup api dan masukkan cili hijau dan buah tomato.
- Sedia untuk dihidangkan.