Langkau ke kandungan utama

KARI IKAN SARDIN DENGAN UBI KENTANG, menggunakan Sardin Cap Ayam

Assalamualaikum dan Selamat Pagi Semua.  

Just nak kongsi satu resepi yang agak simple untuk hidangan tengah hari ini, iaitu kari ikan sardin.  Tak perlu bersusah payah menyiang ikan, just guna sardin cap ayam yang boleh dibeli di kedai.  Keenakan karinya setanding dengan kari ikan lain yang pernah kita masak.  Bagi ibu-ibu yang tiada idea lagi nak masak apa untuk tengah hari ini, bolehlah mencuba menu ini. Insya Allah sedap.  Selain dijadikan lauk untuk dimakan bersama nasi, ia sedap juga dicicah dengan roti sandwich, roti benggali,  roti canai, roti bom, capati, dan cekodok.  





Jom kita ke bahan-bahannya.

1 tin besar sardin cap Ayam (asingkan ikan daripada sosnya)
4 biji ubi kentang saiz sederhana - 1 biji dibelah dua
1 biji bawang besar - dihiris
2 tangkai daun kari
1 sudu besar halba campur
2 biji cili hijau 
1 biji tomato  (sederhana masak) - dibelah dua atau 4 bergantung kepada saiz buah tomato
*2 sudu besar serbuk rempah kari ikan dan udang BABAS
*2 sudu besar serbuk rempah kari  ikan  masin BABAS
*Sos dalam tin sardin
*Air secukupnya
1 sudu besar pati asam jawa Exra ADABI - dibancuh dengan sedikit air
1 cawan susu sejat + 2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

(*Disatukan kesemuanya dan dibancuh menjadikannya pes)

Bahan-bahan dikisar (menggunakan chop blender)/ditumbuk kasar:
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih + 1 inci halia 


Cara-caranya:
  1. Panaskan minyak di dalam periuk.  Tumis hirisan bawang besar, diikuti dengan daun kari dan halba campur.   Kemudian masukkan kisaran bawang putih dan halia.  Kacau sebentar, dan selepas itu masukkan kisaran bawang besar.  Tumis sehingga naik bau dan semua bahan layu.
  2. Masukkan pes rempah dan kacau rata.  Sekiranya pes rempah agak pekat, bolehlah dimasukkan sedikit air.  Perlahan api dan tutup periuk.  Biarkan ia mereneh di atas dapur sehingga terbit minyak/rempah garing.
  3. Selepas rempah garing, masukkan air asam jawa dan kacau rata.  Kemudian masukkan pula susu sejat bersama 2 cawan air. Biarkan ia mendidih.  Gunakan api sederhana.
  4. Selepas kuah mendidih, masukkan ubi kentang.  Semasa ubi kentang 3/4 empuk bolehlah dimasukkan ikan sardin tadi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Masak sehingga kuah mendidih sekali lagi dan ubi kentang empuk. Tutup api dan masukkan cili hijau dan buah tomato. 
  5. Sedia untuk dihidangkan.


Sedia untuk dihidangkan..

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...