Langkau ke kandungan utama

Kunamakan samperitku SAMPERIT COME sebab ia comel sangat...

Assalamualaikum.  

N3 kali ini mengenai samperit lagi.  Tak jemu-jemu Kak Noor ceghite pasal samperit kan?  Teruja juga dengan Samperit Come ini. Come sesangat! (Puji sendiri pulak!) Tetiba... aje boleh jadi kecik macam tu! 





Sejak semenjak ini Kak Noor busy `menyemperit' bagi memenuhi tempahan rakan-rakan yang ingin merasa samperit come ini. Hujung minggu sahajalah masa yang terluang untuk Kak Noor membuatnya. Lagipun pada setiap hujung minggu baru ada assistant; iaitu anak sulung perempuan Kak Noor.  Bila dia ada, rasa lega.... sangat sebab tugas Kak Noor hanya membancuh, memicit dan packing aje... Bab meletak ceri dan membakar dia yang bantu. Kalau nak harap Kak Noor seorang diri, perlahanlah sikit prosesnya, macam kura-kura. Ha..ha.. Kak Noor kalau bab nak tengok api ni memang malas sikit.  Wajah samperit yang sempurna apabila kita keluarkannya daripada oven kelopak bunganya tidak jatuh, dan warnanya masih kekuningan termasuk tapaknya.




Syukur Alhamdulillah, sambutan yang diterima daripada kawan-kawan terdekat memberi semangat kepada Kak Noor untuk terus menerima tempahan.  So far semua kata samperit ini come dan sedap.  Dia orang suke...dan repeat order untuk hari raya pulak. Ada juga yang ingin menjadi agen untuk menjual samperit ini. Hai... kena fikir dua kali, takut tak menang tangan pula membuatnya.  


Pre-order daripada kekawan


So di sini Kak Noor ingin kongsikan foto samperit come ini dengan kekawan semua. Rasa sayang pula nak makan kalau dah display macam ni kan!?  Samperit ini gebu dan melting in the mouth.





Ulasan

Tanpa Nama berkata…
Salam akak.. mcm mana nak order? sedapnya :)

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...