Langkau ke kandungan utama

NASI PLANTA BONDA, cetusan daripada ilham dan citarasa bonda..

Assalamualaikum...





Kali ini Kak Noor nak syer resepi nasi planta yang teramat sedap, resepi istimewa daripada bonda Kak Noor.  Bonda Kak Noor ni bukan calang-calang orang ye!.  Walaupun dah berumur lebih daripada 60 tahun tetapi kemahirannya dan citarasanya dalam bidang masakan masih di tahap nombor satu. Sejak dari muda lagi beliau telah aktif menyertai banyak program dan aktiviti masakan.  Apa sahaja hidangan daripada air tangannya memang sedap belaka.  Sehingga ke hari ini beliau masih menjadi sumber rujukan sahabat handai, saudara-mara, dan anakanda-anakandanya.  Banyak lagi ilmu dan kepakaran masakan yang belum Kak Noor timba daripadanya.  Rasa rugi pula...




Sebenarnya resepi ini Kak Noor masakkan untuk famili pada minggu lalu. Baru malam ini sempat dimasukkan dalam blog.  Sebenarnya hari itu terasa malas sangat hendak ke dapur, sebab nak tumpukan kepada agenda mengemas rumah sebab nak hari raya kan.. Tapi kalau dapur tak berasap, kasihan pula kepada anak-anak yang dah pulang sempena hari raya.  Idea nak masak apa memang blank hari tu. So... telefonlah Chef Bonda di Bukit Mertajam untuk rujukan.  Bonda Kak Noorlah yang memberi idea untuk masak nasi planta ni.  Dia kata sedap, rasa macam nasi ayam.  Makan nasi begitu sahaja tanpa lauk pun sedap.

Nasi Planta ini Kak Noor hidangkan bersama roasted chicken, sup ayam, sos cili, dan timun.  Kak Noor hanya masakkan nasi planta dan sup ayam sahaja hari tu.  Roasted chicken Kak Noor beli sahaja. Untuk sos cili pula, Kak Noor gunakan sos chili Thai Maggi.  Masakan yang ringkas; cepat dimasak dan sedap dimakan kan!  Bila malas masak, bolehlah ikut cara Kak Noor.  





Apa rasa nasi planta ini?  Rasanya ada macam nasi ayam juga.   Memang betul kata bonda Kak Noor, kalau makan nasi sahaja pun dah sedap.  Anak bongsu Kak Noor tambah nasi sampai tiga kali tanpa makan dengan lauk.  




Kalau nak tahu sedap ataupun tidak nasi planta ini, cubalah resepi, cetusan daripada ilham dan citarasa bonda Kak Noor ini.

Bahan-bahannya:

5 cawan beras biasa – dibasuh dan ditoskan
6 cawan air – guna sukatan cawan beras
2 senduk nasi penuh Planta
1 batang serai dititik
2 helai daun pandan – dikoyak dan disimpul
1 kiub ayam Knorr
1/2 sudu besar garam
1 sudu kecil pewarna kuning (yellow egg)
1 ½  sudu besar gula

Bahan-bahan Tumis:
50 gram halia muda    )
1 biji bawang besar     )  disatukan di dalam blender dan dikisar lumat
3 ulas bawang putih    )
2 inci kulit kayu manis

Bahan-bahan Hiasan:
Timun atau Salad
Tomato
Papadom

Cara-cara Membuatnya:
1. Basuh beras sehingga bersih dan toskan. Ketepikan.
2. Panaskan periuk (gunakan periuk nasi rice cooker) di atas dapur. Masukkan planta dan kacau sehingga cair sepenuhnya, masukkan kayu manis dahulu diikuti dengan bahan-bahan tumis lain. Tumis sehingga naik bau dan bawang bertukar kekuningan.
3. Masukkan beras yang telah ditoskan tadi dan kacau rata sehingga bergaul dengan bahan-bahan tumisan tadi. Kemudian masukkan 6 cawan air, kiub ayam Knorr, serai, daun pandan, pewarna kuning (yellow egg) garam, dan gula. Masak sehingga air mendidih dan beras ½ masak.
4. Kemudian angkat periuk nasi dan masukkan ke dalam rice cooker. Switch on dan biarkan ia masak seperti biasa. Bila nasi telah masak dan nampak kering, gaul dan gemburkan nasi. Tudung semula.
5. Dah siap.  Boleh dihidangkan bersama ayam goreng berempah atau roasted chicken, beserta sup, sos cili, dan timun.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...