Langkau ke kandungan utama

IKAN KERING TALANG MASAK KARI CAMPUR KENTANG (TUMIS DARAT)

ASSALAMUALAIKUM...


Hmm... hari ni masak kari tumis darat lagi.  Dan...bahan utamanya ialah ikan kering talang.  Hm... sedap tu kari ikan kering talang tumis darat.  Kecur air liur.  Resepi ini memang tak asing lagi bagi orang-orang sebelah Utara, terutamanya di kampung-kampung di mana mereka bersama-sama bergotong royong memasak kari ikan kering talang ini, dicampur dengan ubi kentang atau nanas, atau kedua-duanya sekali.



Kuahnya jangan terlampau pekat, dan jangan terlampau cair


Salah satu daripada menu sampingan, ikan cencaru sambal belah belakang 


Kebiasaannya  menu ini dihidangkan untuk majlis keramaian secara kecil-kecilan seperti majlis doa selamat dan majlis bertunang.  Ada juga yang menjadikannya sebagai menu untuk majlis kenduri kahwin. Dihidangkan pula dengan lauk-pauk kampung yang lain seperti ikan sambal belah belakang, sambal tumis udang petai, sambal belacan, dan ulam-ulaman bersama nasi putih.  Hai...  bertambah berseleralah para jemputan yang hadir.  Bagi tuan rumah, kalau telah disediakan menu seperti ini, kenalah masak extra nasi dan lauk, takut tak cukup pulak nanti!



Bila isi dah habis, kuahnya sedap dicicah roti/roti bakar.


Tetapi ada juga orang yang mengalami alahan bila memakan ikan kering talang ini walaupun isinya lazat. Mereka kurang berminat untuk memakannya kerana dikhuatiri menimbulkan pelbagai penyakit, terutamanya menyebabkan gatal seluruh badan setelah memakannya. Tetapi bagi Kak Noor dan famili ok pulak.  Tak ada pun gatal-gatal.  Mungkin dah biasa memakan ikan kering talang ini sejak kecil maka telah `immune' dengannya. Alah bisa, tegal biasa.  Bagi mereka yang pernah mengalami alahan selepas memakan ikan kering talang ini,  Kak Noor ada selitkan satu artikel mengenai `Cara elak alah ikan talang'.  Kak Noor terbaca mengenai artikel itu di SINI.  Bagi mereka yang sedia alah dengan ikan kering talang ini bolehlah ditukar kepada ikan kering kurau atau ikan kering merah.


Bahan-bahannya:
450 gram isi ikan kering talang – dipotong kecil (anggaran 2 inci)
4 biji ubi kentang saiz besar – dikupas kulit dan dibelah dua
1 cawan santan kelapa sawit KHALIS – dicampur dengan 3 cawan air
1 sudu besar pes asam jawa Xtra ADABI – dibancuh dengan ½ cawan air
2 biji cili hijau - dibelah tengah, tapi tidak putus
1 biji tomato - dibelah 4
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan Dikisar Lumat:
70 gram rempah kari ikan dan udang pedas BABAS
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan-bahan Tumis Darat:
1 senduk nasi minyak masak
4 ulas bawang merah (bawang kecil) – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris mancis
1 sudu besar halba campur
2 tangkai daun kari – dilurut daunnya

Cara-cara Membuatnya:

1. Rendam isi ikan kering talang di dalam air bersama 1 sudu kecil garam selama ½ jam supaya masinnya hilang. Kemudian dibasuh dan ditoskan.

2. Masukkan isi kering talang di dalam periuk bersama bahan-bahan kisar. Sekiranya pes agak pekat, boleh tambahkan air. Masak sehingga kuah mendidih.

3. Selepas itu masukkan santan, diikuti dengan bancuhan air asam jawa. Kacau dan masukkan pula ubi kentang. Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga ubi kentang empuk dan kuah mendidih.

4. Setelah kuah cukup rasa bolehlah ditutup api dan ketepikan.  Masukkan cili hijau dan buah tomato.

5. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan tumis darat sehingga kekuningan dan naik bau. Curahkan bahan tumisan ini di dalam periuk kari tadi dan tutup periuk supaya aroma wanginya tidak keluar.

6. Sebelum menghidang, kacau dulu kuahnya supaya bercampur mesra dengan bahan tumisan.

Selamat mencuba.. 

Ulasan

Nur Hani berkata…
Terima kasih perkongsian resepi yang sangat banyak. jatuh hati kali pertama tengok gambar pelbgai menu yang membuka selera.
Kak Noor berkata…
Kak Noor ucapkan terima kasih kepada Nur Hani kerana sudi singgah di Sajian Dapur Bonda. Semua resepi yang terkandung dalam blog ini adalah menu yang selalu dihidangkan untuk keluarga. Selamat mencuba semua resepi di dalamnya.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.