Langkau ke kandungan utama

IKAN KERING TALANG MASAK KARI CAMPUR KENTANG (TUMIS DARAT)

ASSALAMUALAIKUM...


Hmm... hari ni masak kari tumis darat lagi.  Dan...bahan utamanya ialah ikan kering talang.  Hm... sedap tu kari ikan kering talang tumis darat.  Kecur air liur.  Resepi ini memang tak asing lagi bagi orang-orang sebelah Utara, terutamanya di kampung-kampung di mana mereka bersama-sama bergotong royong memasak kari ikan kering talang ini, dicampur dengan ubi kentang atau nanas, atau kedua-duanya sekali.



Kuahnya jangan terlampau pekat, dan jangan terlampau cair


Salah satu daripada menu sampingan, ikan cencaru sambal belah belakang 


Kebiasaannya  menu ini dihidangkan untuk majlis keramaian secara kecil-kecilan seperti majlis doa selamat dan majlis bertunang.  Ada juga yang menjadikannya sebagai menu untuk majlis kenduri kahwin. Dihidangkan pula dengan lauk-pauk kampung yang lain seperti ikan sambal belah belakang, sambal tumis udang petai, sambal belacan, dan ulam-ulaman bersama nasi putih.  Hai...  bertambah berseleralah para jemputan yang hadir.  Bagi tuan rumah, kalau telah disediakan menu seperti ini, kenalah masak extra nasi dan lauk, takut tak cukup pulak nanti!



Bila isi dah habis, kuahnya sedap dicicah roti/roti bakar.


Tetapi ada juga orang yang mengalami alahan bila memakan ikan kering talang ini walaupun isinya lazat. Mereka kurang berminat untuk memakannya kerana dikhuatiri menimbulkan pelbagai penyakit, terutamanya menyebabkan gatal seluruh badan setelah memakannya. Tetapi bagi Kak Noor dan famili ok pulak.  Tak ada pun gatal-gatal.  Mungkin dah biasa memakan ikan kering talang ini sejak kecil maka telah `immune' dengannya. Alah bisa, tegal biasa.  Bagi mereka yang pernah mengalami alahan selepas memakan ikan kering talang ini,  Kak Noor ada selitkan satu artikel mengenai `Cara elak alah ikan talang'.  Kak Noor terbaca mengenai artikel itu di SINI.  Bagi mereka yang sedia alah dengan ikan kering talang ini bolehlah ditukar kepada ikan kering kurau atau ikan kering merah.


Bahan-bahannya:
450 gram isi ikan kering talang – dipotong kecil (anggaran 2 inci)
4 biji ubi kentang saiz besar – dikupas kulit dan dibelah dua
1 cawan santan kelapa sawit KHALIS – dicampur dengan 3 cawan air
1 sudu besar pes asam jawa Xtra ADABI – dibancuh dengan ½ cawan air
2 biji cili hijau - dibelah tengah, tapi tidak putus
1 biji tomato - dibelah 4
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan Dikisar Lumat:
70 gram rempah kari ikan dan udang pedas BABAS
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan-bahan Tumis Darat:
1 senduk nasi minyak masak
4 ulas bawang merah (bawang kecil) – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris mancis
1 sudu besar halba campur
2 tangkai daun kari – dilurut daunnya

Cara-cara Membuatnya:

1. Rendam isi ikan kering talang di dalam air bersama 1 sudu kecil garam selama ½ jam supaya masinnya hilang. Kemudian dibasuh dan ditoskan.

2. Masukkan isi kering talang di dalam periuk bersama bahan-bahan kisar. Sekiranya pes agak pekat, boleh tambahkan air. Masak sehingga kuah mendidih.

3. Selepas itu masukkan santan, diikuti dengan bancuhan air asam jawa. Kacau dan masukkan pula ubi kentang. Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga ubi kentang empuk dan kuah mendidih.

4. Setelah kuah cukup rasa bolehlah ditutup api dan ketepikan.  Masukkan cili hijau dan buah tomato.

5. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan tumis darat sehingga kekuningan dan naik bau. Curahkan bahan tumisan ini di dalam periuk kari tadi dan tutup periuk supaya aroma wanginya tidak keluar.

6. Sebelum menghidang, kacau dulu kuahnya supaya bercampur mesra dengan bahan tumisan.

Selamat mencuba.. 

Ulasan

Nur Hani berkata…
Terima kasih perkongsian resepi yang sangat banyak. jatuh hati kali pertama tengok gambar pelbgai menu yang membuka selera.
Kak Noor berkata…
Kak Noor ucapkan terima kasih kepada Nur Hani kerana sudi singgah di Sajian Dapur Bonda. Semua resepi yang terkandung dalam blog ini adalah menu yang selalu dihidangkan untuk keluarga. Selamat mencuba semua resepi di dalamnya.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...