Bahan-bahannya:
600 gram isi kerang rebus
2 biji bawang besar - dihiris gegelang
1 batang serai - dititik/diketuk
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar pati santan
2 keping asam gelugor (asam keping)
2 helai daun limau purut - dicarikkan
2 sudu besar kerisik
2 sudu besar gula perang
Gula putih secukupnya (sebagai tambahan kepada gula perang)
Garam dan serbuk perasa
Minyak secukupnya untuk menumis
Bahan-bahan dikisar:
4 senduk nasi cili kering kisar
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci panjang kunyit hidup
1 batang serai
1 inci halia
1/2 inci belacan
Cara-cara memasak:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis serai dan bahan-bahan kisar sehingga garing/terbit minyak.
2. Masukkan sedikit air, gula perang, gula putih, garam, serbuk perasa dan asam keping. Kacau rata dan biarkan kuah mendidih.
3. Kemudian masukkan kerang diikuti dengan pati santan dan kacau.
4. Akhir sekali masukkan kerisik, bawang besar dan daun limau purut. Kacau sebati dan perlahankan api. Biarkan ia mereneh di atas dapur sehingga kuah menjadi sedikit pekat dan bersalut dengan kerang.
5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Ulasan