Assalamualaikum...
So seperti biasa ibu-ibu di luar sana mesti tengah fikir nak masak apa hari ini. Kalau masih tak pasti apakah yang hendak dimasak, jom kita layari internet. Banyak laman blog yang memaparkan pelbagai masakan untuk kita buat pilihan. Kak Noor pun kerap juga singgah di blog rakan-rakan lain untuk mencuba resepi-resepi yang diketengahkan dalam blog mereka untuk mencari kelainan citarasa dalam setiap sajian yang dihidangkan.
Menu yang hendak dikongsi bersama ialah Kari Ikan Tenggiri Bunga. Menu ini merupakan juadah berpuasa hari ke-8 tetapi tidak sempat untuk dimuatkan dalam blog kerana masa tidak mengizinkan. Cuma hari ini baru ada kelapangan. Isnin lalu on the way balik kerja, sempat singgah di Pasar Malam/Bazar Malam di AU1, Keramat/Setiawangsa. Tengok ramai orang tengah memilih ikan tenggiri bunga ini. Harganya satu kilo RM16. Fresh juga ikannya. Ambillah seekor, selepas ditimbang tak sampai 1 kg pun, harganya cuma RM11.
Pada mulanya plan nak masak taucu dan dalam masa yang sama teringin pula tekak ni nak makan kari. Selepas ditimbang-timbangkan dan diambil kira selera anak-anak, maka Kak Noor ambil keputusan masak kari aje. Lagipun kuah kari ini sedap juga dicicah bersama roti semasa sahur (bagi yang tidak berselera makan nasi).
Seperti resepi kari-kari ikan yang lain, bahan dan cara memasaknya lebih kurang sama, cuma nak `ulang tayang' aje..
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan tenggiri bunga - dipotong 5 atau 6 (bergantung kepada saiz ikan tenggiri)
10 batang bendi
2 biji cili hijau
1 biji tomato - (kalau kecil dibelah 2, besar dibelah 4)
1 cawan pati santan kelapa + dengan 2 cawan air)
1 sudu besar pati asam jawa Adabi
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan dikisar lumat (gunakan blender basah):
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
4 sudu besar serbuk rempah kari ikan BABAS
1 sudu besar kas-kas
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
Air secukupnya
(Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender basah dan dikisar lumat menjadikannya pes)
Bahan-bahan tumis:
4 biji bawang kecil (bawang merah) - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 sudu besar halba campur - boleh didapati di pasar raya
2 tangkai daun kari - dilurut daunnya
Minyak secukupnya untuk menumis
Cara-cara memasak:
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan bahan-bahan tumis. Tumis sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dikisar. Kacau rata dan tutup periuk. Masak sehingga rempah garing/terbit minyak.
3. Selepas rempah garing, kacau dan masukkan santan kelapa. Masukkan asam jawa, garam dan sedikit gula. Masak sehingga kuah mendidih.
4. Selepas kuah mendidih bolehlah dimasukkan ikan tenggiri bunga. Biarkan di atas dapur sehingga kuah mendidih sekali lagi dan ikan masak.
5. Akhir sekali masukkan bendi, tomato dan cili hijau. Bila bendi telah lembut, bolehlah ditutup api dan ditutup periuknya.
So seperti biasa ibu-ibu di luar sana mesti tengah fikir nak masak apa hari ini. Kalau masih tak pasti apakah yang hendak dimasak, jom kita layari internet. Banyak laman blog yang memaparkan pelbagai masakan untuk kita buat pilihan. Kak Noor pun kerap juga singgah di blog rakan-rakan lain untuk mencuba resepi-resepi yang diketengahkan dalam blog mereka untuk mencari kelainan citarasa dalam setiap sajian yang dihidangkan.
Menu yang hendak dikongsi bersama ialah Kari Ikan Tenggiri Bunga. Menu ini merupakan juadah berpuasa hari ke-8 tetapi tidak sempat untuk dimuatkan dalam blog kerana masa tidak mengizinkan. Cuma hari ini baru ada kelapangan. Isnin lalu on the way balik kerja, sempat singgah di Pasar Malam/Bazar Malam di AU1, Keramat/Setiawangsa. Tengok ramai orang tengah memilih ikan tenggiri bunga ini. Harganya satu kilo RM16. Fresh juga ikannya. Ambillah seekor, selepas ditimbang tak sampai 1 kg pun, harganya cuma RM11.
Kuah kari sedap dicicah dengan roti |
Pada mulanya plan nak masak taucu dan dalam masa yang sama teringin pula tekak ni nak makan kari. Selepas ditimbang-timbangkan dan diambil kira selera anak-anak, maka Kak Noor ambil keputusan masak kari aje. Lagipun kuah kari ini sedap juga dicicah bersama roti semasa sahur (bagi yang tidak berselera makan nasi).
Seperti resepi kari-kari ikan yang lain, bahan dan cara memasaknya lebih kurang sama, cuma nak `ulang tayang' aje..
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan tenggiri bunga - dipotong 5 atau 6 (bergantung kepada saiz ikan tenggiri)
10 batang bendi
2 biji cili hijau
1 biji tomato - (kalau kecil dibelah 2, besar dibelah 4)
1 cawan pati santan kelapa + dengan 2 cawan air)
1 sudu besar pati asam jawa Adabi
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan dikisar lumat (gunakan blender basah):
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
4 sudu besar serbuk rempah kari ikan BABAS
1 sudu besar kas-kas
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
Air secukupnya
(Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender basah dan dikisar lumat menjadikannya pes)
Bahan-bahan tumis:
4 biji bawang kecil (bawang merah) - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 sudu besar halba campur - boleh didapati di pasar raya
2 tangkai daun kari - dilurut daunnya
Minyak secukupnya untuk menumis
Cara-cara memasak:
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan bahan-bahan tumis. Tumis sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dikisar. Kacau rata dan tutup periuk. Masak sehingga rempah garing/terbit minyak.
3. Selepas rempah garing, kacau dan masukkan santan kelapa. Masukkan asam jawa, garam dan sedikit gula. Masak sehingga kuah mendidih.
4. Selepas kuah mendidih bolehlah dimasukkan ikan tenggiri bunga. Biarkan di atas dapur sehingga kuah mendidih sekali lagi dan ikan masak.
5. Akhir sekali masukkan bendi, tomato dan cili hijau. Bila bendi telah lembut, bolehlah ditutup api dan ditutup periuknya.