Langkau ke kandungan utama

Maka terhasillah NESTIES COOKIES

Assalamualaikum...

Hari ini izinkan Kak Noor berceloteh sikit.  Dah lama tak berceloteh kan... !  So... dalam minggu ini Kak Noor agak sibuk juga kerana mengejar masa untuk menyiapkan biskut yang ditempah oleh pejabat sebagai ole-ole Hari Raya untuk staf barisan hadapan. Tidaklah banyak tempahannya, tetapi boleh tahan juga kepenatannya. 

Sebenarnya selama ini Kak Noor tidak pernah  dan tidak berani mengambil apa-apa tempahan biskut raya. Biskut raya yang dibuat adalah untuk diri sendiri sahaja. Kalau tak silap Kak Noor dah empat atau lima kali raya, Kak Noor `pencen' menyediakan biskut raya disebabkan masa yang tidak berapa mengizinkan. Masa tu anak-anak masih kecil dan lebih memerlukan perhatian kita. Banyak perkara yang perlu difikirkan dan dibuat pada setiap hari sekembalinya dari kerja. Biskut raya semuanya pakai order sahaja daripada rakan-rakan sepejabat ataupun beli di pasar raya.  Tetapi sekarang apabila anak-anak semua telah meningkat dewasa dan boleh berdikari dan menjaga diri, barulah ada ruang dan masa. Tambahan pula, tahun ini anak sulung perempuan Kak Noor  telah tamat pengajiannya pada bulan Jun yang lalu setelah empat tahun di IPTA. Bolehlah membantu Kak Noor membuat kuih raya tahun ini. Kalau ikutkan seorang diri yang membuatnya, memang tidak berdaya rasanya. Apapun bila ada semangat orang sebelah, kita yang lemah pun akan bersemangat semula kan!


Inilah wajah Nesties Cookies

Biskut ini diolah oleh Kak Noor dan anak perempuan setelah menempuh `try and error'. Sebagai panduan, bahan-bahan yang digunakan adalah berpandukan kepada pelbagai resepi biskut sama ada di internet ataupun dalam majalah. Bukan mudah nak dapatkan biskut yang `crispy' dan sedap. Terdapat resepi yang kita ikut bulat-bulat, tetapi bila kita buat, tidak sempurna kejadiannya seperti dalam gambar. Bila ini berlaku, rasa `frust' tu memanglah wujud, sebab masa yang diluangkan tidak mendatangkan hasil yang diinginkan. Tetapi dari satu segi, kita perlu menerimanya sebagai `cubaan' kerana practices make perfect.

`Penamaan' biskut ini adalah idea daripada anak perempuan Kak Noor berdasarkan bahan-bahan yang digunakan. `Nesties Cookies', sedapkan nama tu! Mesti tak sabar nak merasanya. Biskut ini mengandungi gabungan nestum, coklat smarties, badam, dan susu lemak berkrim. Paling penting ialah penggunaan butter dalam biskut ini. Kak Noor telah cuba menggunakan margerin biasa tetapi hasilnya tidaklah sesedap kita menggunakan butter. Kita sedia maklum bahawa harga butter adalah lebih mahal daripada margerin biasa. Yang paling murah Kak Noor dapat beli Buttercup dengan harga promosi RM3.29 sebuku @250gm di pasar raya. Ada juga kedai runcit biasa yang menjualnya sehingga mencecah harga RM4.00. Apapun terpulanglah kepada kita untuk membuat pilihan, bergantung kepada bajet yang kita mampu.


On the way to the oven...
Dah masuk pun dalam oven....  tunggu sampai masak.  Suhu oven 160C, bakar 20 - 25 minit. 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...