Bahan-bahannya:
500 gm daging cincang
300 gm rebung madu - boleh beli di pasar raya yang siap paket
3 cawan santan sawit KHALIS - dicampur dengan 2 cawan air
2 batang serai - dititik
1 biji tomato - dibelah 4 - opsyen
Garam secukup rasa
Serbuk perasa - opsyen
Bahan-bahan dikisar:
2 inci kunyit hidup
1 biji bawang besar
10 - 15 biji cili padi merah
Air secukupnya.
Cara-cara memasak:
1. Rebung madu dibasuh dan dicelurkan terlebih dahulu. Kemudian ditoskan sehingga sejuk dan dipotong bulat. Ketepikan. (Rebung madu ini lembut)
2. Kisar kunyit hidup, bawang besar dan cili padi sehingga lumat. Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dikisar bersama serai di dalam periuk. Masukkan daging dan tambah air. Masak sehingga daging empuk. Sekiranya air kering dan daging masih belum empuk lagi, boleh tambahkan air. Ulang proses ini sehingga daging betul-betul empuk.
3. Selepas daging empuk, masukkan santan. Perasakan dengan garam Kemudian masukkan rebung madu yang telah dicelur tadi. Kacau rata dan biarkan ia mendidih (pastikan senantiasa dikacau supaya santan tidak pecah minyak). Tutup api dan masukan tomato.
4. Masak lemak ini agak pekat kerana menggunakan santan sawit KHALIS.
Ulasan