Bahan-bahannya:
5 - 6 ketul ikan tenggiri bunga
2 batang serai - dititik
Secekak daun kesum - anggaran RM1.00
1 kuntum bunga kantan - dibelah dua
1 biji tomato - dibelah 4
3 - 4 helai daun limau purut
1 camca besar pes asam jawa (jenama Adabi)
3 senduk nasi cili kering kisar
1 sudu besar gula perang - Kak Noor tak guna gula putih
Garam secukup rasa
Serbuk perasa - opsyen
Minyak secukupnya untuk menumis (Jangan gunakan minyak yang banyak)
Bahan-bahan tumis:
1 labu bawang besar saiz kecil - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 tangkai daun kari - dilurut daunnya
1 sudu teh jintan kasar
1 sudu teh jintan halus
Bahan-bahan dikisar halus (menggunakan blender):
1 labu bawang besar saiz besar
4 ulas bawang putih
4 biji buah keras
3/4 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 camca teh serbuk lada hitam
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan bahan tumis dan serai, tumis sehingga harum. Tambah bahan kisar halus dan masak sekejap. Masukkan cili kering kisar dan masak hingga garing dan terbit minyak.
3. Masukkan air secukupnya yang telah dibancuh dengan pati asam jawa (banyaknya air bergantung kepada banyaknya kuah yang dikehendaki). Biarkan kuah mendidih.
4. Kemudian masukkan ikan, daun kesom, bunga kantan, dan daun limau purut. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa.
5. Masak sehingga kuah mendidih. Jika rasa dah okay, bolehlah ditutup api. Masukkan buah tomato dan tutup periuk.
Ulasan