Bahan-bahan:
3 ekor ikan kembung – disiang dan dibersihkan
2 batang serai - dititik
2 batang serai – dititik
1 biji tomato – dibelah empat
1 kuntum bunga kantan – dibelah dua
1 ½ sudu besar pati asam jawa X-tra Adabi – dibancuh dengan sedikit air
Air untuk kuah – bergantung kepada kepekatan kuah yang diingini
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis
Bahan-bahan dikisar:
10 gram cili kering
5 biji cili padi
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
1 sudu besar (10 ml) rempah kari ikan
Segenggam ikan bilis – direndam dengan air panas seketika dan toskan
Cara-cara memasak:
1. Satukan cili kering, cili padi, bawang besar, bawang putih, halia, kunyit hidup, rempah kari, ikan bilis dan air secukupnya di dalam blender. Kisar sehingga lumat.
2. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar tadi sehingga terbit minyak/garing.
3. Masukkan asam jawa dan kacau rata. Tambahkan air secukupnya untuk kuah. Perasakan dengan garam dan gula mengikut citarasa yang diingini. Masukkan serai yang telah dititik. Kacau dan biarkan kuah mendidih.
4. Setelah kuah mendidih, baru dimasukkan ikan kembung tadi. Bila ikan hampir masak, masukkan daun kesum dan bunga kantan. Kacau dan biarkan di atas dapur sehingga mendidih sekali lagi.
5. Akhir sekali masukkan buah tomato dan tutup api.
Ulasan
saya ni makan nasi 3x tambah kalau lauk ni.
http://my-mintroom.blogspot.com/