Iklan Nuffnang

23 September 2012

BUBUR KELEDEK DAN JAGUNG (SANTAN SAWIT)




Bahan-bahannya:
1 biji ubi keledek saiz besar (Anggaran 800 gram)
200 gm isi jagung – boleh beli isi jagung sejuk beku di pasar raya
150 gm gula Melaka
1 cawan gula putih – boleh dikurangkan
1 cawan sagu
2 cawan pati santan kelapa sawit jenama KHALIS – guna santan kelapa pun boleh
3 helai daun pandan – dikoyak dan disimpul
Garam secukupnya

Penyediaannya:
1. Keledek dikupas kulitnya, kemudian dipotong dadu kasar. Basuh dan toskan.
2. Gula melaka dan gula putih disatukan di dalam periuk dan dimasak sehingga larut untuk dijadikan air gula. Letakkan daun pandan untuk mewangikannya. Kemudian ditapis air gula tersebut ke bekas lain.
3. Sagu direndam seketika sehingga kembang. Kemudian dibasuh dan ditoskan.
4. 2 cawan pati santan kelapa sawit dicampur dengan 1 cawan air untuk dijadikan 3 cawan santan.

Cara-cara memasaknya:
1. Masukkan keledek yang telah dipotong dadu dan air secukupnya di dalam periuk dan masak sehingga keledek lembut.
2. Setelah keledek lembut,  air gula, garam, dan daun pandan, diikuti dengan isi jagung. Biarkan ia mendidih seketika.
3. Masukkan santan dan sagu.  Kacau rata dan masak lagi sambil mengacau sehingga naik wap.
4. Kemudian bolehlah ditutup api. Hidang setelah sejuk.

7 ulasan:

QasehnyaRania berkata...

..mmm..macam best untuk dicuba
nwm kenal dari saya..
follower baru blog sajian dapur bonda ..=)

Mieza berkata...

salam kak noor..mieza suka ni semua jenis ubi...dulu2 masa kecik2 mak selalu rebus ubi time ujan..sedap makan dengan air kopi pekat...belum pernah lg buat bubur jagung letak keledek..harus dicuba nanti...TQ sudi bertandnag ke blog mieza :)

zila norazila berkata...

sedapnya..dah lama x mkn camnie la..nnt2 nk buat jga:)

Mak Tok @ Sajian Dapur Bonda (SDB) berkata...

Terima kasih kerana sudi bertandang dah jadi follower.

Mak Tok @ Sajian Dapur Bonda (SDB) berkata...

Kalau nak lebih sedap campur keledek merah sama. Baru naik serinya. Masa Kak Noor buat hari tu cuma ada keledek kuning aje.

Mak Tok @ Sajian Dapur Bonda (SDB) berkata...

Buat jangan tak buat. Resepinya semudah ABC aje, sesiapa pun boleh buat. Insya Allah jadi.

Uda berkata...

kak noor.....baru ni saya tau ada santan sawit.....ketinggalan zaman tol!!!!!hehehe