Bahan-bahannya:
1 kg. sotong saiz sederhana
1 sudu serbuk kunyit
Serbuk lada hitam dan serbuk lada putih
1 biji bawang besar - dihiris (untuk ditumis)
3 ulas bawang putih - dititik (untuk ditumis)
1 inci halia - dihiris (untuk ditumis)
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 biji bawang besar - dipotong bulat
1 biji tomato - dibelah empat
Garam, gula, dan perasa (jika suka)
Daun sup dan daun bawang
Minyak untuk menumis
Cara-cara memasak:
1. Sotong dibasuh bersih dan ditoskan. Kemudian kerat sotong dalam bentuk gegelang dan lumurkan dengan serbuk kunyit, serbuk lada hitam, dan serbuk lada putih.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih, dan halia sehingga naik bau.
3. Selepas itu masukkan sotong dan gaul rata. Masukkan garam, gula, dan perasa. Biar mereneh sehingga pekat dan sotong masak.
4. Akhir sekali masukkan bawang besar ,buah tomato, cili hijau, dan cili merah. Kaup balikkkan.
5. Semasa menghidangkan bolehlah dihiaskan dengan daun sup dan daun bawang.
Ulasan
this webpage, this weblog is actually amazing.
Feel free to visit my page - Kat