Langkau ke kandungan utama

KARI BEBOLA AYAM DAN UDANG BERSAYUR



Kari bebola ayam dan udang bersayur ini adalah hasil eksperimen Kak Noor sendiri dengan mengkombinasikan bahan-bahan seperti bebola ayam, udang, dan sayur-sayuran.   Selain sedap dimakan bersama nasi, ia juga sedap dimakan dengan mee .  Dalam erti kata lain kuahnya sesedap kuah mee kari yang pernah kita makan. Pertama kali mencuba resepi ini, hasilnya memang memuaskan hati dan  menepati citarasa.  Kalau nak cuba masak, boleh gunakan resepi di bawah sebagai panduan.  Bahan-bahan yang digunakan untuk menyediakan resepi ini adalah terbatas kepada stok yang sedia ada di dalam peti ais Kak Noor pada ketika itu.


Untuk bebola daging ayam, Kak Noor membeli jenama Ayam Dindings (Asli), berat 800 gram, cuma gunakan separuh sahaja iaitu 400 gram.  Penggunaan bebola daging ayam ini sebenarnya tidak terhad kepada 400 gram sahaja, boleh digunakan lebih bergantung kepada citarasa masing-masing.  Begitu juga dengan udang, boleh gunakan udang yang bersaiz besar.  Kalau dapat udang galah bertambah-tambahlah kesedapannya.  Bagi penggunaan rempah, boleh digunakan sama ada rempah kari ikan atau rempah kari udang.  Begitu juga dengan sayur-sayuran, boleh dikurangkan dan boleh ditambah.  Seperti yang Kak Noor katakan, semuanya bergantung kepada citarasa masing-masing.  Santan pula Kak Noor lebih gemar menggunakan santan kelapa sawit kerana pati santannya lebih pekat daripada pati santan kelapa biasa.  Selain menjimatkan, rasanya  lemak dan elok untuk kesihatan iaitu kurang kolestrol.



Try makan dengan mee pulak...walaupun simple tetapi SEDAP!

Bahan-bahannya:
400 gram bebola daging ayam
250 gram udang saiz sederhana
3 sudu besar rempah kari ikan - dibancuh dengan air
4 biji ubi kentang - dipotong sederhana (sekiranya ubi kentang kecil, memadai dibelah dua sahaja, tetapi sekiranya besar, dibelah tiga atau empat)
1 biji lobak merah - dipotong bulat
10-15 batang kacang buncis - dipotong serong
2 biji tomato saiz kecil - sebiji dibelah dua
2 biji cili hijau
Beberapa keping tauhu pok saiz kecil
2 cawan pati pekat santan kelapa sawit - dicampur dengan 5 cawan air (Sekiranya menggunakan santan kelapa, gunakan 3 cawan pati santan dan dicampur dengan 5 cawan air)
Garam, gula, dan serbuk perasa

Bahan-bahan untuk ditumis:
2 biji bawang kecil (bawang merah) - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 pelepah daun kari
Minyak untuk menumis (lebih kurang 3 sudu besar)

Penyediaannya;
1.  Panaskan minyak di dalam periuk.  Tumis bawang kecil, bawang putih dan daun kari sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
2.  Masukkan rempah dan kacau rata.  Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.
3.  Setelah terbit minyak, masukkan bebola daging ayam dan gaul rata dengan rempah.  Biarkan ia masak selama 3 minit.
4.  Masukkan santan, ubi kentang, garam, gula, dan serbuk perasa. Masak sehingga ubi kentang empuk dan kuah mendidih.
5.  Selepas itu masukkan lobak merah dan kacang buncis.  Kacau rata dan biarkan ia mendidih sekali lagi.
6.  Akhir sekali masukkan tauhu pok, cili hijau, dan tomato. Kacau sekali lagi dan tutup api. Taburkan bawang goreng dan tutup periuk.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.