Langkau ke kandungan utama

DAGING KAMBING MASAK HITAM KASHMIR

Minggu lalu, bertempat di Aras 2, Stesen Sentral Kuala Lumpur telah diadakan pameran Peluang Perniagaan di Wilayah Ekonomi Koridor Utara  (NCER).  Seingat Kak Noor inilah adalah kali kedua pameran Koridor Utara diadakan di sini.  Kebiasaaannya banyak syarikat perniagaan Bumiputra mengambil bahagian mempamerkan produk-produk tempatan mereka, tetapi kali ini tidak banyak syarikat yang mengambil bahagian.   

Sambutan yang paling menggalakkan ialah di gerai menjual oblong SEMPOI dan di gerai yang menjual produk jenama Iman.  Gerai menjual oblong burger SEMPOI dibuka dari jam 11.00 pagi sehingga 5.00 petang. Gerai ini menawarkan oblong daging ayam, daging lembu, dan daging kambing, dan ia dijual dengan harga RM4.00 satu.  Memang tak menang tangan membuatnya, sehingga orang ramai yang hendak membelinya perlu beratur. Apapun burger oblong SEMPOI memang sedap.  Thumb up!

Kak Noor sempat juga ke gerai menjual produk jenama Iman. Ada mee segera, beehun segera, dan perencah-perencah masakan.  Teruja dengan barangan yang dipamerkan dan promosi yang ditawarkan beli 7 barangan dapat 1 percuma, Kak Noor pun beli beberapa bungkus mee bandung dan beberapa perencah untuk masakan harian.  Salah satu daripada perencah masakan yang Kak Noor beli ialah  masak hitam Kashmir.


Hari ini perencah masak hitam Kashmir itu Kak Noor gunakan untuk memasak daging kambing. Sebenarnya Kak Noor tidak pernah membeli daging kambing kerana Kak Noor sendiri tidak makan daging  kambing sejak kecil.  Cuma suami dan anak-anak  yang memakannya; itupun makan di kedai.  Ada lebihan daging kambing panggang yang dibawa balik oleh anak lelaki Kak Noor dari rumah kenduri kahwin petang tadi.  Terlupa pula dia membawa balik kuah pencicahnya.  So....dari terbiar daging kambing panggang itu begitu sahaja, timbul idea untuk memasak daging kambing ini menggunakan perencah masak hitam Kashmir.  Kak Noor telah mengolahnya mengikut citarasa Kak Noor dengan menambahkan beberapa bahan lain selain menggunakan perencah masak hitam Kashmir ini.  Perencah ini mempunyai tiga pes di dalamnya iaitu pes bawang, pes rempah, dan pes kicap.  Sekiranya tidak mahu mengikut resepi Kak Noor, boleh masak ikut resepi yang terdapat di belakang bungkusan. 


Bahan-bahannya:
30gm minyak masak
200 gm daging kambing panggang - hiris nipis
1 paket (100gm) perencah Masak Hitam Kashmir jenama Iman
2 sudu besar sos lada hitam - Kak Noor guna sos lada hitam Sarawak
1 cawan air
Gula, serbuk perasa, dan garam secukup rasa
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris

Bahan-bahan ditumis:
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 tangkai daun kari

Penyediaannya:
1.  Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan tumis dan masak sehingga naik bau.
2.  Masukkan perencah Masak Hitam Kashmir jenama Iman  (perencah ini terdiri daripada pes bawang, pes kicap, dan rempah.  Satukan kesemuanya dan dibancuh dengan 1 cawan air).  Masak sehingga naik bau.
3.  Masukkan hirisan daging kambing.  Tambah 1 cawan air dan kaup balikkan sehingga sebati .
4.  Kecilkan api dan masak sehingga masakan menjadi kering.
5.  Kemudian masukkan hirisan bawang besar, cili merah, dan cili hijau.  Kacau dan tutup api.

Ulasan

Azie berkata…
Saya suka daging kambing. Tapi susah nak dapatkan daging kambing segar di tempat saya
Outbound di malang berkata…
salam gan ...
menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !
Kak Noor berkata…
Ye le... Azie. Daging lembu memang senang dapat. Kat pasar malam dan pasar tani pun ada. Tetapi daging kambing ni kat tempat tertentu sahaja.
Kak Noor berkata…
Dah kunjung balas dan beri komen....
inahar ali berkata…
salam kaknoor..waduh termiss sudaa daging kambing yg syedaap nih..alahai!!

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.