Langkau ke kandungan utama

Menu Tengah Hari: Siakap Tiga Rasa, Sotong Goreng Kunyit, Ayam Goreng, Ulam-ulaman dan Sambal Belacan

Inilah masakan yang sempat Kak Noor sediakan untuk santapan tengah hari sempena berkumpulnya keluarga pada hujung minggu semalam.  Telah menjadi kebiasaan,  bila masuk ke dapur sendiri,  Kak Noor lebih selesa memasak seorang diri tanpa perlu pembantu.  Kita dah tahu selok belok dapur sendiri.  Kak Noor rasa dengan memasak keseorangan lebih cepat daripada masak ramai-ramai.  Tetapi lainlah kalau masakan itu berbagai-bagai, let say lebih daripada 10 resepi of course Kak Noor perlukan pembantu.

Kak Noor ambil order sahaja apa yang dia orang nak makan.  I am your chef today and kindly please make make your order.  Ha..ha..  (only chef for my family.... ye!)


Inilah menu yang Kak Noor sempat hidangkan iaitu siakap tiga rasa dengan putih jagung, sotong goreng kunyit, ulam-ulaman, dan sambal belacan.  Ringkas kan! Makan pula panas-panas dengan nasi putih....  Eh..eh...kenapa ayam goreng tu tiga ketul aje? Nak tahu ceritanya.... lihat gambar ayam goreng di bawah.

Siakap Tiga Rasa, dah banyak kali masak... tetapi masih mendapat sambutan.  Special request from my brother, Hezri.

Antara sotong paprik dan sotong goreng kunyit, sotong goreng kunyit yang menjadi pilihan.  Juga request from my brother.

Ulam-ulaman, faveret my hubby.  Ada daun selum dan daun tenggek burung.  Daun tenggek burung?  Pernah dengar tak?

Bercakap mengenai ulam ini, sebenarnya Kak Noor sejak dari kecil dulu Kak Noor tak pernah makan ulam. Kalau makan pun, cuma timun.  Belajar makan ulam ini daripada hubby Kak Noor.  Dia ni memang `antu' ulam.  Kalau ada ikan goreng, ulam, dan sambal belacan, bertambah berselera makannya.  Dialah yang memilih ulam-ulam ni.  Jering pun ada tetapi tak sempat nak kupas kulitnya. Sambal belacan pula selalu ada di dalam peti sejuk.  Tak ada masalah kalau nak makan ulam dengan sambal belacan.  Daun selum semua orang kenal, tetapi daun tenggek burung?  Pelik namanya kan?  Siapalah agaknya yang memberi ID untuk daun ni?  Nak tahu juga kenapa orang panggil daun ni tenggek burung? Ataupun ada nama lain selain tenggek burung? Nanti Kak Noor poskan dalam FB resepi turun temurun untuk dapatkan komen daripada rakan-rakan FB.

Ayam goreng untuk anak saudaraku Aiman.... tetapi x makan pun!  Letih Along goreng tau!

Bila tengok ayam goreng di atas, jangan kata Kak Noor kedekut pula.  Ramai orang kat rumah, tetapi ayam goreng ayam 3 ketul aje. Inflasi betul Kak Noor ni!? Sebenarnya ayam goreng ini tidak termasuk dalam menu hidangan makan tengah hari semalam.  Ayam goreng ini Aiman yang punya!  Siapa Aiman?  Aiman adalah anak saudara Kak Noor.  Aiman ini mempunyai citarasa yang berlainan dari segi pemakanannya. Aiman bukanlah seorang budak yang cerewat,  tetapi sejak dari kecil lagi memang amat jarang makan nasi.  Kalau makanan asasi kita adalah nasi, tetapi lain pula dengan Aiman.  Roti, biskut dan ayam goreng adalah makanan asasinya.  Itulah Aiman.... susah sangat nak makan nasi, puas kena pujuk.  Kalau dia kata tak nak, tak nak le.... Ikut mood dia makan nasi ni.   Kalau makan nasi pun, lauknya hanya ayam goreng atau telur goreng aje dan sup sahaja.  Ketiga-tiga hidangan ini sahaja yang boleh masuk ke tekaknya.  Tetapi Aiman tak makan pun ayam goreng ni.... sebab abahnya (adik lelaki Kak Noor) telah bawanya makan RFC (Radix Fried Chicken)  di Bangi semalam.   Aiman dah kenyang pun! 

Itulah serba sedikit cerita di sebalik menu keluarga ni.  Just for fund dan reading pleasure. Enjoy it...

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.