Langkau ke kandungan utama

RENDANG PEDAS AYAM

Assalamualaikum...

Telah agak lama juga jari jemari ini tidak menaipkan resepi  untuk dikongsi dengan rakan-rakan semua.  Itulah.... kadang-kadang bila keletihan melanda dan banyak perkara yang perlu diberi keutamaan, maka N3 untuk blog ini pun turut pending buat sementara waktu. Bila semuanya telah reda, barulah minda ini boleh berfikir dengan tenang dan mencetuskan idea.

Resepi yang ingin kongsikan dengan rakan-rakan semua ialah Rendang Pedas Ayam.  Kebiasaannya Kak Noor masak rendang pedas daging, di mana rendang pedas daging ini merupakan resepi turun temurun keluarga Kak Noor.  Bila Hari Raya, tak kiralah hari raya puasa ke.... hari raya haji ke.... rendang pedas daging ini telah menjadi satu sajian wajib keluarga untuk dicicah dengan ketupat nasi dan ketupat palas.  Rendang pedas ini juga sedap dimakan dengan nasi tomato dan nasi minyak.


Tapi kali ini Kak Noor telah olahkan resepinya kepada Rendang Pedas Ayam.  Sama juga bahan-bahan yang digunakan, cuma masaknya tidaklah terlalu lama sangat seperti kita masak rendang pedas daging, kerana daging ayam cepat empuk.  Kak Noor menggunakan ayam organik kerana ia tidak mudah hancur.  Tapi kalau ada ayam kampung lagi bagus.  Isinya lebih pejal daripada ayam biasa dan memang kelas jika digunakan untuk memasak rendang.  Lagi satu yang ingin Kak Noor kongsikan ialah daging ayam akan lebih terasa kesedapannya  sekiranya kita dapat memerapnya semalaman di dalam freezer setelah digaramkunyitkan.  Kak Noor menggunakan kaedah perapan sebegini untuk resepi rendang pedas ayam ini. Justeru itu, sebelum kita memasak rendang pedas ayam ini, eloklah sehari sebelum itu kita memerapnya terlebih dahulu di dalam freezer.  Keesokan harinya kita keluarkan daripada peti sejuk dan nyahbekukan sebelum kita memasaknya


Pada hari Jumaat lalu, diadakan jamuan di pejabat sempena meraikan pelajar-pelajar yang telah tamat latihan industri di jabatan tempat Kak Noor bekerja. Meriah jugalah makanan-makanan yang disajikan.  Ada bihun goreng, nasi putih, roti jala, kuih-muih, kari ikan ala mamak, nasi empet dengan kuah kacang, jeli kelapa, dan juga rendang pedas ayam.  Rendang pedas ayam ini Kak Noor yang tolong masakkan. So... di sini Kak Noor nak kongsi resepi rendang pedas ayam ini dalam kuantiti yang banyak, anggaran untuk 30 - orang makan.

Bahan-bahannya:
3 ekor ayam organik (dalam anggaran 5.5 kg) - setiap ekor dipotong 12
3 batang serai - dititik
6 helai daun kunyit - dihiris halus
4 - 5 helai daun limau purut - dikoyak
1 kilo pati santan kelapa
3 senduk nasi kerisik
4 - 5 keping asam gelugor (asam keping)
Garam secukupnya
Serbuk perasa sekiranya suka
1 sudu besar gula perang

Bahan-bahan dikisar:
RM2.00 cili kering kerinting - dipotong dan direbus, kemudian dibersihkan
5 - 6 biji cili padi - bergantung kepada kepedasan yang diingini
6 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
15 batang serai - dihiris halus
Halia - 3 ketul  (setiap ketul sebesar ibu jari berukuran 2 inci)
Kunyit hidup - 3 ketul (setiap ketul sebesar ibu jari berukuran 2 inci)
Lengkuas - 2 ketul (setiap ketul sebesar ibu jari berukuran 2 inci)

Cara-cara Mengisar:
Memandangkan bahan-bahan digunakan adalah kuantiti yang banyak, maka sekiranya kita menggunakan blender yang kecil, maka sudah tentu kita tidak dapat memuatkan kesemua bahan tersebut sekali gus.  Oleh itu kisarlah bahan-bahan di atas mengikut step seperti di bawah ini.  Bahan-bahan ini hendaklah dikisar bersama air secukupnya sehingga hancur. Sekiranya menggunakan blender yang besar, bahan-bahan di atas bolehlah disatukan sekali dan dikisar sekali gus.

1.  Cili kering dan cili padi.
2.  Bawang besar dan bawang putih
3.  Halia, kunyit hidup, serai, dan lengkuas di dalam blender dan kisar.

Cara-cara memasak:
1.  Gunakan kuali yang besar.  Masukkan kesemua bahan yang dikisar dan santan.  Kacau rata dan masak sehingga kuah mendidih.
2. Selepas itu masukkan daging ayam dan kacau rata.  Masukkan serai yang telah dititik, asam gelugor,  dan beberapa helai daun limau purut yang telah dikoyakkan.  Perasakan dengan garam,  gula perang, dan serbuk perasa sekiranya suka.  Masak sehingga ayam empuk.  Jika perlu, tambah air sehingga ayam cukup masak.
3.  Selepas ayam masak, masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit.  Kaup balikkan sehingga sebati. Masak lagi sehingga kuahnya agak kering.  Tapi bagi yang suka ada kuah, janganlah masak sehingga kering rendang tu.... ye!


Ulasan

Kak Leni berkata…
rendang xkira ayam or daging mmg favourite my family.mmg juadah wajib waktu raya..
Unknown berkata…
waaa terliurnya tgk..yummy yummy kaknoor ;)
Tanpa Nama berkata…
Lama cari resepi masak rendang ayam/daging yang dimulakan dengan semua bahan didalam kuali tampa ada minyak untuk ditumis segala bahan.Rendang begini hanya dimasak oleh ibu saya.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.