Langkau ke kandungan utama

DAGING MASAK KICAP LADA HITAM


Bahan-bahan A : (Disatukan dan diperap)
600 gram daging isi - (dihiris nipis-nipis atau dipotong kecil)
1 bungkus (40 gram) perencah lada hitam Maggi
1 sudu kecil  lada hitam kasar
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar gula perang

Bahan-bahan B (ditumis):
Minyak untuk menumis
1 labu bawang besar - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
2 inci halia - dimayang
Setangkai daun kari

Bahan-bahan lain:
4 biji ubi kentang - dikupas kulit dan dipotong wedges
2 sudu besar sos cili thai
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos lada hitam sarawak
2 labu bawang besar - dihiris bulat
3 - 4 helai daun limau purut - dikoyak-koyakkan
Beberapa biji cili padi saiz besar
Daun sup/daun bawang
Gula dan garam secukupnya

Cara-carannya:
1.  Perapkan bahan-bahan selama 30 minit.
2.  Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan B sehingga naik bau dan kekuningan.
3.  Masukkan bahan-bahan A yang telah diperap tadi.  Masukkan air secukupnya dan kacau rata.  Masukkan sos cili thai, kicap manis, dan sos lada hitam dan kacau lagi.  Masak sehingga daging empuk. Sekiranya air kering dan daging belum empuk, boleh tambahkan air lagi.
4.  Setelah daging empuk, masukkan ubi kentang.  Perasakan dengan garam dan gula. Sekiranya anda mahukan kuah lebih, boleh tambah air.  Masak sehingga ubi kentang empuk.
5.   Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar, daun limau purut, daun sup/daun bawang, dan cili padi. Kacau hingga bawang agak layu, angkat dan hidangkan. Selamat mencuba.

Ulasan

Papa-NtiQ berkata…
tengok gambar jer saya dah rasa lapar!
Tanpa Nama berkata…
Sedapnya...sy selallu masak daging rusa black pepper ni...

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.