Langkau ke kandungan utama

SUP CAMPUR


Kebiasaannya bila cuti hujung minggu begini, pagi-pagi lagi Kak Noor dan hubby akan ke pasar mencari lauk pauk dan sayur-sayuran untuk seminggu.  Biasalah orang bekerja kan.... pada hari-hari biasa kebanyakan masa di pejabat sahaja.  Bila balik kerja, tengok mood dulu, kalau sempat Kak Noor masak, kalau tak sempat main tunjuk-tunjuk aje kat kedai (lauk segera lah tu...). 


Di dalam peti ais tu memang dah clear lauk pauk.  Hanya tinggal daging sahaja.  Tak rajin sangat nak pergi ke pasar hari ini.   Ingat esok aje....  Hari ini Kak Noor dan hubby mempunyai agenda sendiri, iaitu mengemas rumah dan membuang benda-benda lama yang telah lama menjadi khazanah arkib dalam rumah ini.   Lagipun tak lama dah nak puasa.  Masa bulan puasa, tenaga pun kurang, dah tak larat nak buat kerja-kerja berat lagi.



So... kalau dah sibuk tu... masak pun ala kadar saja  Cuma gunakan apa yang ada di dalam peti ais.   Masakan yang paling senang ialah sup campur.  Banyak jugalah bahan-bahan yang Kak Noor masukkan di dalam sup campur ini. Gadingan lauk ini ialah sambal belacan, ulam-ulaman dan ikan goreng.  Sedia dimakan dengan nasi yang masih panas.  Walaupun ringkas, masih bisa membuka selera.....

Bahan-bahannya:
300 gm daging (direbus)
2 sudu besar serbuk lada hitam kasar
1/3 biji lobak merah - dipotong dadu
3 - 5 biji ubi kentang saiz kecil - dipotong kecil
Bunga kobis (banyaknya  - dipotong kecil
1 batang daun saderi - dipotong dadu
1/2  biji cili benggala warna kuning - dipotong dadu
1 - 2 biji cili padi - diketuk
2 paket kecil soun - direndam di dalam air sehingga lembut dan ditoskan
1 kiub ayam Knorr
Garam secukupnya
Daun sup/daun bawang
2 sudu besar minyak untuk menumis

Bahan-bahan untuk ditumis:
2 biji bawang merah (bawang kecil) - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris

Cara-caranya:
1.  Rebus daging sehingga empuk.  Selepas empuk, asingkan daging daripada air rebusan dan biarkan daging sejuk. Ketepikan air rebusan kerana air ini akan digunakan untuk membuat sup.   Bila daging telah sejuk, bolehlah dipotong dadu.  Perapkan daging dengan serbuk lada hitam kasar selama lebih kurang 10 - 15 minit.
2. Panaskan minyak di dalam periuk yang lain.  Tumis bawang merah, bawang putih, dan halia sehingga naik bau.  Kemudian masukkan daging, cili benggala, cili padi, dan batang daun saderi.  Gaul rata dan masak selama 1- 2 minit.
3.  Kemudian masukkan air rebusan daging tadi.  Perasakan dengan garam dan masukkan  kiub ayam.  Masak sehingga mendidih.
4.  Setelah sup mendidih, masukkan ubi kentang dan lobak merah.  Masak sehingga kedua-duannya empuk.
5.  Kemudian masukkan bunga kobis dan soun.  Masak sehingga sup mendidih sekali lagi dan tutup api.
6.  Taburkan daun sup/daun bawang dan bawang goreng.  Tutup periuk.

Ulasan

quinnie berkata…
sedapnya sup kak...saya suka sup yg penuh bahan2 cam gini...nasi kurang...:)
Sesuai untuk orang yang berdiet; x makan nasi dan ratah-ratah aje..

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.