Langkau ke kandungan utama

SARDIN GORENG KICAP


Pabila keletihan melanda diri dan mood masuk ke dapur pun hilang, maka inilah sajian lauk yang dapat Kak Noor hidangkan untuk anak-anak di rumah.  Walaupun ringkas, tetapi ia masih membuka selera anak-anak. Dimakan bersama dengan nasi panas.  Kalau rajin, goreng telur dadar sekali.  Silap haribulan boleh bertambah nasi... Amat sesuai juga untuk anak-anak bujang di perantauan.  Selain mee segera yang selalu disimpan sebagai stok, sardin tin juga patut disimpan sebagai stok apabila  bahan mentah di rumah tiba-tiba habis; di mana ia bertindak sebagai penyelamat perut kita yang tengah lapar...

Ok mari kita tengok resepi yang ringkas ini.  Tak sampai 15 minit dah boleh dihidangkan...


Bahan-bahannya;
1 tin sardin cap ayam
1 labu bawang besar - dipotong bulat
1 biji buah tomato - dipotong empat
1 biji cili merah - dihiris
Daun sup/daun bawang
1 sudu besar cuka makan
Kicap manis secukupnya
Kicap masin secukupnya
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan A (ditumis):
2 biji bawang merah (bawang kecil) - dihiris
2 ulas bawang putih - diketuk
4 - 5 biji cili padi - diketuk
1 inci halia - dihiris

Cara-caranya:
1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis bahan-bahan A sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
2.  Masukkan sardin bersekali dengan sosnya di dalam kuali.  Kacau dan masak sehingga sos agak kering.
3.  Kemudian masukkan cuka, kicap masin, kicap manis dan kacau.  Rasa kuahnya, seimbang manis dan masin.  Sekiranya kurang masin, boleh tambah sedikit garam.
4. Akhir sekali masukkan bawang besar, buah tomato, cili merah,dan daun sup/daun bawang.  Kacau rata dan biarkan seketika di atas dapur.  Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

Ulasan

Unknown berkata…
Hi kak nor...Sardin our fav.menu.tetapi stail masak kicap tak pernah cuba,nampak sedap.nanti saya cuba...senang jengok2 la rumah saya...baru jer.
Pen Biru berkata…
saya suka sardin masak lemak cili api..marvelessss
zila norazila berkata…
sedapnya...:)
Kak Noor pernah masak sardin masak lemak cili api guna sardin biasa, bukan dalam tin.
Sesekali sedap makan lauk ni. Ada pula ikan kering gelama.
Terima kasih kerana sudi jengok dapur kak Noor. Kak Noor dah jengok rumah baharu Suriyana. Seronok ye jalan-jalan ke luar negara. Kak Noor masih tidak berpeluang lagi. Cuma bercuti di dalam negara sahaja.
Tanpa Nama berkata…
Aslm
Terima kasih atas resipi. Halalkan untuk dicopy ya. Jazakillah.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.