Langkau ke kandungan utama

Telur Masak Kicap Taucu


Kebiasaannya resepi telur masak kicap, telur masak taucu, atau telur masak sos, kebanyakan orang lebih gemar menggoreng telur terlebih dahulu.  Tetapi bagi resepi ini, Kak Noor cuma guna telur rebus sahaja.  Kalau suka, telur rebus ini  juga boleh digoreng terlebih dahulu. Walaupun resepi ini semudah ABC, tetapi Kak Noor ingin kongsikan juga dalam blog ini memandangkan ia adalah salah satu sajian yang pernah Kak Noor makan semasa zaman kanak-kanak dulu.

Bahan-bahannya:
Beberapa biji telur direbus dan dikopek kulitnya – Kuantiti ikut suka
4 sudu besar taucu – dibasuh untuk menghilangkan kemasinannya
2 biji ubi kentang – dipotong wedges
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris
Kicap manis secukupnya
2 sudu besar sos cili
Garam/gula secukup rasa
Air secukupnya
Daun sup/daun bawang - dihiris
1 sudu besar minyak – untuk menumis


Cara-caranya:
1. Panaskan minyak. Tumis hirisan bawang besar, bawang putih, dan halia sehingga naik bau. Kemudian masukkan taucu, kacau seketika.
2. Masukkan sos cili dan kicap manis. Kacau dan masukkan air secukupnya dan masak sehingga mendidih. Rasa kuahnya. Tambahkan garam atau gula sehingga menepati citarasa.
3. Masukkan telur dan ubi kentang. Masak sehingga ubi kentang empuk dan kuah pekat sedikit.
4. Tutup api. Taburkan dengan daun sup dan daun bawang.

Ulasan

zila norazila berkata…
salam kenal kak..masakan akk semua sedap2..insaallah nak mencubanya..:)
Azilla berkata…
Salam K.Noor, senang & simple, boleh cuba ni, anak-anak saya semuanya suka telur..
Unknown berkata…
suka tgk resepi2 k.noor.. bnyk sgt pilihanm asakan. tp kenapa k.noor suka masukkan ubi kentang last2? xkeras ke?
Kak Noor berkata…
Assalamualaikum Amy Samihah.
Terima kasih kerana sudi singgah ke dapur Kak Noor.
Ubi kentang itu dipotong wedges dan tak ambil masa lama untuk empuk. Lagipun Kak Noor telah nyatakan supaya masak ubi kentang tu sampai empuk.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.