Langkau ke kandungan utama

Masak Lemak Lobak Putih




Kak Noor suke….. sangat masakan sayur ni. Kalau tak makan dengan nasi, Kak Noor ratah sayur sahaja. Sebenarnya masak lemak lobak putih ini adalah masakan nostalgia…. Teringat semasa zaman kanak-kanak, nenda Kak Noor selalu juga masak sayur ini. Bagus untuk menyejukkan badan katanya. Setakat itulah yang Kak Noor faham tentang khasiat sayur ni semasa zaman kanak-kanak. Al maklumlah semasa kanak-kanak dulu, leka bermain ke sana ke sini tanpa mengira cuaca panas.  Bila makan sayur ni, sejuklah badan kot!

Tetapi itulah… anak-anak kita tidak gemar lobak putih ini. Mereka mungkin kenal lobak merah, tetapi tidak lobak putih. Mungkin juga tidak banyak fakta yang didedahkan mengenai sayur lobak putih ini kepada umum dan kita jarang mengetengahkan dan mempelbagaikan masakan berunsur lobak putih dalam resepi harian kita. Mungkin juga disebabkan resepinya amat terhad. Kebiasaannya digoreng dan dibuat sup.   Tetapi sebenarnya lobak putih ini banyak khasiatnya. Antaranya ialah:

Lobak putih banyak khasiatnya
· Bermanfaat bagi gigi, gusi, saraf, rambut, dan kuku
· Merangsang nafsu makan
· Meringankan gugup dan darah gemuruh
· Baik untuk mereka yang menghadapi masalah pernafasan
· Mengatasi masalah pencernaan
· Meredakan sembelit
· Baik untuk mereka yang menghidap bronchitis, sakit tenggorok, asma, batuk dan selesema
· Membantu mengurangkan kelebihan berat badan atau obesity dan melarutkan batu empedu.
· Baik untuk pesakit diabetes
· Baik untuk mereka yang mengalami masalah kencing kurang lawas



Oopps! Dah melalut pula dengan info lobak putih ni… hanya sekadar berkongsi ilmu dengan rakan-rakan semua. kita terus ke resepi masak lemak lobak putih ni. Kita guna teknik merebus sahaja.

Bahan-bahannya:
1 batang lobak putih saiz sederhana – dipotong bulat nipis
2 cawan pati santan – dicampur dengan 1 cawan air (gunakan cawan yang sama)
1 sudu besar udang kering – dibasuh bersih dan ditoskan
1 biji bawang besar – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 biji cili merah – dihiris
Sedikit soun – direndam sehingga lembut dan toskan.
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara memasaknya:
Masukkan semua bahan di atas kecuali soun di dalam periuk dan rebus naik sehingga kuah mendidih. Dalam masa yang sama, kacau selalu supaya santan tidak pecah. Dalam masa yang sama, rasa kuahnya. Tambahkan gula atau garam untuk menepati citarasa yang diinginkan. Setelah kuah mendidih, masukkan soun. Kacau seketika, kemudian tutup api.

Tips:Hidangan sampingan yang disyorkan bersama masak lemak lobak putih ini ialah sambal tumis udang, ikan kering gelama masin goreng dan kicap sebagai penambah perisa.

Ulasan

Rohah berkata…
Tak pernah buat lagi masak lemak lobak putih..mesti sedap ni,lagi2 kalau ada sambal belacan
Betul tu! walaupun masakan simple, tapi boleh bertambah nasi kalau ada sambal belacan dan ikan gelama masin.
zifa berkata…
Salam..pg td baru tuai lobak putih..1st time mkn ms masuk wad..tp rs pahit

Ptg td bt goreng mee dgn daun sawinya.. Esk nk Cuba msk resepi masakan lemak..selamat kenalan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...