Hm.... sambal tumis udang petai lagi. Dalam sebulan mesti ada sekali menu ini. Menu pembuka selera. Kalau dah hidang menu ini, kalau tak tambah nasi mesti tak sah. Anak bongsu Kak Noor, Shila suka sangat sambal tumis udang petai ini. Tetapi yang paling disukainya ialah meratah petai. Selalunya diipilihnya petai dan ditinggalkan udang sahaja. Lastly orang lain ketinggalan tak dapat nak makan petai.
Dimakan pula bersama nasi panas. Ingat lagi Kak Noor sewaktu zaman kanak-kanak ketika di bawah jagaan nenda. Dulu bila nenda masak sambal tumis udang petai, udangnya bersaiz kecil sahaja. Itu yang termampu dibeli olehnya. Kak Noor pun tak tahu nak makan udang-udang besar seperti sekarang ini. Petai pula petai kampung @ petai padi. Petai dulu-dulu rasanya lemak daripada petai yang ada sekarang ini. Mungkin petai kampung.
Faveret Kak Noor kalau makan nasi dengan sambal tumis udang petai ini ialah mesti ada kicap manis. Nasi panas digaul bersama sambal petai dan kicap. Bila semuanya telah serasi, baru dimakan. Nyum-nyum.... sedap sangat, sampai menjilat jari. Rasa pedas tu lain kira. Sekiranya esok pagi masih berbaki sambal tumis, Kak Noor hanya breakfast nasi sejuk dengan sambal tumis itu sahaja. Pagi-pagi perut dah kenyang. Inilah antara nostalgia Kak Noor bersama arwah nenda tercinta. I missed her so.... much; my nanny cum my mum. Al-Fatihah untuk arwah.
Resepi sambal tumis petai udang ini pernah Kak Noor poskan dalam blog ini. Boleh search di menu Masakan Udang. Kak Noor muatkan resepi ini sekali lagi.
Resepi Sambal Tumis Petai
Oleh: Sajian Dapur Bonda
Bahan-bahannya:
1 kg. udang putih saiz L – dipotong kepala dan ekornya
2 biji bawang besar – dipotong gegelang
Segenggam petai padi yang telah dikopek
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil sos kicap manis
2 sudu besar gula perang + gula putih secukup rasa
2 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
½ sudu kecil serbuk perasa
Minyak secukupnya untuk menumis
Bahan-bahan dikisar lumat:
4 senduk nasi cili kering yang telah dikisar lumat
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
½ inci belacan – jika suka
Air secukupnya
Cara-cara Memasaknya:
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan bahan-bahan kisar dan kacau rata. Tutup periuk dan masak di atas dapur sehingga pecah minyak/terbit minyak.
2. Masukkan ½ cawan air dan kacau rata. Tambahkan sos tiram, sos kicap manis, gula perang, gula putih, serbuk perasa dan garam. Kacau rata dan biarkan mendidih.
3. Kemudian masukkan udang dan asam gelugor. Masak di atas api yang sederhana sehingga udang masak dan kuah mendidih.
4. Akhir sekali masukkan bawang besar yang telah dipotong gegelang. Kacau dan bolehlah ditutup api.
5. Dah siap untuk dihidangkan.
Resepi Sambal Tumis Petai
Oleh: Sajian Dapur Bonda
Bahan-bahannya:
1 kg. udang putih saiz L – dipotong kepala dan ekornya
2 biji bawang besar – dipotong gegelang
Segenggam petai padi yang telah dikopek
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil sos kicap manis
2 sudu besar gula perang + gula putih secukup rasa
2 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
½ sudu kecil serbuk perasa
Minyak secukupnya untuk menumis
Bahan-bahan dikisar lumat:
4 senduk nasi cili kering yang telah dikisar lumat
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
½ inci belacan – jika suka
Air secukupnya
Cara-cara Memasaknya:
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan bahan-bahan kisar dan kacau rata. Tutup periuk dan masak di atas dapur sehingga pecah minyak/terbit minyak.
2. Masukkan ½ cawan air dan kacau rata. Tambahkan sos tiram, sos kicap manis, gula perang, gula putih, serbuk perasa dan garam. Kacau rata dan biarkan mendidih.
3. Kemudian masukkan udang dan asam gelugor. Masak di atas api yang sederhana sehingga udang masak dan kuah mendidih.
4. Akhir sekali masukkan bawang besar yang telah dipotong gegelang. Kacau dan bolehlah ditutup api.
5. Dah siap untuk dihidangkan.