Langkau ke kandungan utama

Agar-agar Longan Strawberry

Assalamualaikum


Dah lama teringin nak buat agar-agar longan strawberry ni tapi asyik sibuk aje memanjang. Dah sebulan buah longan dalam tin tersimpan di dalam kabinet dapur, tidak terusik. Hari ini baru berkesempatan membuatnya.


Hai... rasa sejuk bila masuk ke tekak sejurus selepas dikeluarkan daripada peti sejuk. Rasa fresh sangat. Anak-anak pun suka. Katanya sedap sangatlah ibu.

Ada pula komen dalam FB sayang nak makan.  Ada pula komen macam gigi palsu.  Hai macam-macam.  Apapun agar-agar longan strawberry ini memang sedap.  Kalau ada buah strawberry dicampurkan sekali mungkin bertambah sedap jadinya. 



Resepinya mudah sangat.  Bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak dan mudah didapati di kedai-kedai runcit. Sesiapapun boleh menyediakannya.

Bahan-bahan: 
20gm agar-agar tali 
5 cawan air
1 tin longan
1 tin susu cair
1 ¼ cawan gula pasir
Perisa strawberry secukupnya

Cara-caranya:
1. Basuh agar-agar. Kemudian masukkan di dalam periuk bersama air, dan masak sehingga agar-agar larut.
2. Selepas agar-agar larut, masukkan gula pasir dan masak sehingga gula larut.
3. Masukkan air longan daripada tin dan kacau rata.
4. Keluarkan sebahagian agar-agar cair dan asingkan ke dalam mangkuk – Bahagian A
5. Sebahagian yang masih di dalam periuk campurkan dengan perisa strawberry dan susu cair – Bahagian B. Kacau rata dan bolehlah ditutup api. Jangan masak sampai mendidih.
4. Sementara itu, susun buah longan ke dasar acuan agar-agar. Tuang bahagian A di dalam acuan setakat menenggelamkan buah-buah longan. Masukkan ke dalam peti sejuk lebih kurang 5 minit (sekadar membekukannya pada permukaan, jangan sampai terlalu keras kerana ini akan mebuatkan ia tidak melekat dengan Bahagian B nanti.)
5. Kemudian tuang Bahagian B ke dalam Bahagian A tadi.
6. Masukkan semula ke dalam peti sejuk. Bila telah keras, barulah boleh dipotong dan dihidangkan.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...

Rendang Pedas Ayam, 8 minit dengan Periuk Noxxa

Assalamualaikum. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya. Memang mudah dan menjimatkan masa. Apa yang penting kita mesti tahu fungsi butang pada panel kawalan periuk tersebut dan cara settingnya.  Kalau dulu kita memasak rendang di dalam kuali dan mengambil masa agak lama untuk ayam empuk, tetapi sekarang dengan menggunakan periuk ajaib ini hanya mengambil masa 8 minit untuk ayam empuk.  Tidak sampai 1 jam telah boleh dihidangkan. Resepi yang ingin Kak Noor ketengahkan ialah Rendang Pedas Ayam.  Resepinya sama sahaja seperti resepi yang pernah Kak Noor kongsikan sebelum ini. Tetapi kali ini ada sesetengah bahan itu diberikan dalam sukatan gram bagi memudahkan rakan-rakan mengikut resepi ini dengan tepat.  Bahan-bahannya: 1.5 kg. daging ayam 1/2 k...