Assalamualaikum.
Hari ini celoteh Kak Noor mengenai goreng pisang dan sambal kicap pedas. Eh..eh.. silap bahasa pula. Pisang Goreng sebenarnya. Goreng pisang itu kata perbuatan, contohnya kita menggoreng pisang. Pisang Goreng tu kata nahu, nama sejenis makanan. Macam cikgu BM pulaklah ye!
Pisang Goreng merupakan salah satu makanan ringan yang amat popular. Kebiasaannya goreng pisang disajikan pada waktu petang (tea time). Tetapi sekarang ini dah tak kisah, pagi ke... petang ke... malam ke... kalau dah suka bila-bila masa teringin, boleh makan. Lebih sedap jika dihidang panas-panas sejurus keluar daripada kuali.
Sejak dari kecil sehinggalah sekarang, Kak Noor suka makan pisang goreng cicah gula ataupun kari ikan. Hm... sedap sangat sehingga menjilat jari. Tapi mungkin orang Utara sahaja makan stail macam ni kot! Sebab bila tanya kawan-kawan pejabat, mereka tidak pernah makan pisang goreng cicah gula dan kari. Pisang goreng hanya dimakan begitu sahaja ataupun dicicah kicap.
Pisang goreng cicah sambal kicap? Hm... selepas tinggal di Kuala Lumpur baru Kak Noor tahu makan pisang goreng stail macam ini. Di gerai pun bila beli pisang goreng, mesti pakej dengan pencicahnya iaitu sambal kicap pedas. Kalau tak silap Kak Noor, orang Johor selalu makan stail macam ini. Tetapi tidak dapat dinafikan pisang goreng cicah dengan sambal kicap pedas memang best in the world. Pedas pedas tapi sedap.
Seperti yang kita tahu, antara ramuan sambal kicap pedas ini ialah beberapa ulas bawang putih dan cili padi; ditumbuk halus dan dicampurkan kicap ke dalamnya. Tetapi sekarang kita tidak perlu menyediakannya secara manual. Dengan adanya Sambal Kicap Pedas produk Enaq Sauce di pasaran, bila-bila masa saja kita boleh cicah pisang goreng dengan sambal kicap pedas. Memang enak sangat. Kak Noor dan kawan-kawan pejabat telah menikmatinya. RM20 pisang goreng dihabiskan dalam tempoh tak sampai satu jam. Semuanya disebabkan keenakan sambal kicap pedas Enaq. Nak tahu enak ke tidak, kenalah cuba dulu.
Selain pisang goreng, sambal kicap pedas Enaq ini sesuai juga dihidangkan bersama makanan gorengan lain seperti tempe, keladi, tauhu, cakoi, nuget, dan udang goreng celup tepung. Boleh juga dijadikan kuah kicap untuk nasi ayam dan sambal kicap untuk soto dan makanan bersup lain seperti bihun, mi, dan koayteow sup. Bagi peminat kerang bakar dan kerang rebus, memang sedap kalau dicicah dengan sambal kicap pedas Enaq ini. Rasa-rasanya semangkuk kerang habis pun tak sedar.
Cuba pula cicah buah-buahan seperti mempelam, buah kiwi, dan kundang dengan kicap pedas ini. Memang enjoy sangat bila berkumpul beramai-ramai menikmatinya. Tak `menang tangan' kawan sebelah memotong buah. Belum sempat penuh pinggan, buah dah licin.
Sambal Kicap Pedas Enaq ini boleh dibeli di pasaraya Giant, Tesco, dan Aeon. Mungkin masuk ke pasar raya Mydin tidak lama lagi. Kicap Pedas ini adalah produk terbaharu Enaq Sauce di pasaran. Kicap-kicap lain produk Enaq yang telah ada di pasaran ialah Kicap Manis dan Kicap Masin.
Tunggu apa lagi. Jom kita ramai-ramai layan Kicap Pedas Enaq, senantiasa enak. Rasa sekali, mesti nak lagi.