Langkau ke kandungan utama

Emm... Nikmatnya Pisang Goreng Bersama Sambal Kicap Pedas ENAQ.

Assalamualaikum.


Hari ini celoteh Kak Noor mengenai goreng pisang dan sambal kicap pedas. Eh..eh.. silap bahasa pula. Pisang Goreng sebenarnya. Goreng pisang itu kata perbuatan, contohnya kita menggoreng pisang. Pisang Goreng tu kata nahu, nama sejenis makanan. Macam cikgu BM pulaklah ye!


Pisang Goreng merupakan salah satu makanan ringan yang amat popular. Kebiasaannya goreng pisang disajikan pada waktu petang (tea time). Tetapi sekarang ini dah tak kisah, pagi ke... petang ke... malam ke... kalau dah suka bila-bila masa teringin, boleh makan. Lebih sedap jika dihidang panas-panas sejurus keluar daripada kuali. 



Sejak dari kecil sehinggalah sekarang, Kak Noor suka makan pisang goreng cicah gula ataupun kari ikan. Hm... sedap sangat sehingga menjilat jari. Tapi mungkin orang Utara sahaja makan stail macam ni kot! Sebab bila tanya kawan-kawan pejabat, mereka tidak pernah makan pisang goreng cicah gula dan kari. Pisang goreng hanya dimakan begitu sahaja ataupun dicicah kicap.

Pisang goreng cicah sambal kicap? Hm... selepas tinggal di Kuala Lumpur baru Kak Noor tahu makan pisang goreng stail macam ini. Di gerai pun bila beli pisang goreng, mesti pakej dengan pencicahnya iaitu sambal kicap pedas. Kalau tak silap Kak Noor, orang Johor selalu makan stail macam ini. Tetapi tidak dapat dinafikan pisang goreng cicah dengan sambal kicap pedas memang best in the world. Pedas pedas tapi sedap.


Seperti yang kita tahu, antara ramuan sambal kicap pedas ini ialah beberapa ulas bawang putih dan cili padi; ditumbuk halus dan dicampurkan kicap ke dalamnya. Tetapi sekarang kita tidak perlu menyediakannya secara manual. Dengan adanya Sambal Kicap Pedas produk Enaq Sauce di pasaran, bila-bila masa saja kita boleh cicah pisang goreng dengan sambal kicap pedas. Memang enak sangat. Kak Noor dan kawan-kawan pejabat telah menikmatinya. RM20 pisang goreng dihabiskan dalam tempoh tak sampai satu jam. Semuanya disebabkan keenakan sambal kicap pedas Enaq. Nak tahu enak ke tidak, kenalah cuba dulu.



Selain pisang goreng, sambal kicap pedas Enaq ini sesuai juga dihidangkan bersama makanan gorengan lain seperti tempe, keladi, tauhu, cakoi, nuget, dan udang goreng celup tepung. Boleh juga dijadikan kuah kicap untuk nasi ayam dan sambal kicap untuk soto dan makanan bersup lain seperti bihun, mi, dan koayteow sup. Bagi peminat kerang bakar dan kerang rebus, memang sedap kalau dicicah dengan sambal kicap pedas Enaq ini. Rasa-rasanya semangkuk kerang habis pun tak sedar.



Cuba pula cicah buah-buahan seperti mempelam, buah kiwi, dan kundang dengan kicap pedas ini.  Memang enjoy sangat bila berkumpul beramai-ramai menikmatinya. Tak `menang tangan' kawan sebelah memotong buah. Belum sempat penuh pinggan, buah dah licin.    



Sambal Kicap Pedas Enaq ini boleh dibeli di pasaraya Giant, Tesco, dan Aeon. Mungkin masuk ke pasar raya Mydin tidak lama lagi. Kicap Pedas ini adalah produk terbaharu Enaq Sauce di pasaran. Kicap-kicap lain produk Enaq yang telah ada di pasaran ialah Kicap Manis dan Kicap Masin.



Tunggu apa lagi. Jom kita ramai-ramai layan Kicap Pedas Enaq, senantiasa enak. Rasa sekali, mesti nak lagi.

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...