Langkau ke kandungan utama

Nasi Goreng Kicap ENAQ, rasa enaq secukup rasa

Assalamualaikum.



Kekadang waktu sekembalinya kita dari kerja, letak aje punggung atas sofa, rasa malas sangat nak bangun ke dapur. Kalau semasa di pejabat tadi bermacam-macam menu berlegar di dalam kepala, dan  telah rancang nak masak bila sampai di rumah, tiba-tiba mood hilang.  Dalam masa yang sama perut pula dah berlagu keroncong dan perlu diisi segera.  Dalam  erti kata lain `Nak kena masuk minyak dulu baru kereta boleh jalan'.



Alternatif menu yang paling mudah di saat ini ialah nasi goreng. Menu yang paling pantas  disediakan, tidak sampai 10 minit telah siap.   Bahan utama yang perlu ada tentulah nasi.  Rencah-rencah lain ikut ketersediaan di dapur.  Apa yang penting, perut mesti diisi.




Baru-baru ini ada seseorang yang memperkenalkan kepada Kak Noor kicap jenama Enaq.  Kicap produk muslim, `halal toyibban'.  Halalan toyyiban membawa maksud makanan yang dibenarkan atau diberi kebenaran untuk dimakan, bergantung kepada undang-undang Shariah selagi ia selamat dan tidak memudaratkan.  Minta Kak Noor rasa dan beri maklum balas tentang produk ENAQ ini.  Ada kicap manis, kicap masin, dan produk yang terbaharu ialah kicap pedas.



Eloklah juga Kak Noor cuba  tiga serangkai kicap ini untuk membuat nasi goreng.  Lagipun kicap yang sedia ada di rumah  pun dah habis,  Belum inden stok lagi. Dengan kombinasi tiga rasa serangkai kicap ini, makan terhasillah Nasi Goreng Kicap Enaq.  Bagi pendapat Kak Noor, bagusnya menggunakan ketiga-tiga kicap ini ialah sebab ia ada masin, manis, dan pedas.  Tidak perlu lagi kita meletak garam, gula, dan cili dalam nasi goreng ini.  Rasa enaq dan secukup rasa.



Jom kita tengok resepi olahan Kak Noor.  Boleh dicuba dan boleh dicopy.  Tetapi gambarnya hakcipta terpelihara ye...

Nasi Goreng Kicap Enaq
Oleh:  Sajian Dapur Bonda

Bahan-bahannya:
6 cawan nasi
10 biji bebola ikan
1/2 cawan sayur campuran (mixed vegetables)
2 biji telur
Kicap Pedas Enaq
Kicap Manis Enaq
Kicap Manis Enaq
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan untuk membuat pes:
Bawang besar
Segenggam ikan bilis
5 ulas bawang putih
Cili padi - opsyen

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng bebola ikan sehingga sedikit garing.
2. Kemudian masukkan pes nasi goreng dan kacau sehingga pes bertukar kekuningan dan naik bau.
3. Masukkan sayur campuran dan gaul rata sehingga sayur masak.
4. Kemudian masukkan telur dan kacau rata.
5. Tuang kicap pedas enaq, kicap manis, dan kicap masin sehingga menepati citarasa anda.  Gaul rata. Sekiranya anda mahu lebih pedas, boleh tambahkan lagi kicap pedas enaq.
5. Masukkan nasi putih dan kaupbalikkan sehingga mesra.
6. Setelah semua mesra, bolehkan diangkat nasi goreng ini dan dihidangkan.

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.