Alhamdulillah, akhirnya Kak Noor berjaya juga menghasilkan biskut samperit yang sempurna bentuknya dan sedap rasanya. Setelah try and error dan pelbagai eksperimen dilakukan, terhasillah resepi samperit yang akhirnya menepati citarasa Kak Noor. Sekarang ini rasa seronok pula nak buat biskut samperit. Sebenarnya nak buat biskut samperit ini mudah sahaja, tak perlu pukul mentega, gula, dan telur sehingga kembang. Bancuh pun sekejap sahaja. Tetapi... kalau kita budak baru belajar, kita akan menghadapi kesukaran untuk menekan doh menjadi bentuk bunga. Mesti ada teknik untuk menekan doh menggunakan acuan biskut samperit. Kejadian bunga mestilah cantik. Dan yang paling penting, bila dibakar, bunga tidak jatuh dan kembang.
Kombinasi tepung yang Kak Noor gunakan untuk membuat biskut samperit ialah MFM superfine flour jenama Rose, tepung jagung jenama Brown and Poison @ jenama Kupu-kupu, dan tepung kastard Bird. Inilah tiga jenis tepung yang paling popular digunakan sejak zaman bonda Kak Noor lagi apabila membuat biskut. Sekarang ini terdapat pelbagai jenama tepung di pasaran dengan pelbagai harga dan orang ramai boleh membuat pilihan. Walau bagaimanapun, Kak Noor dapati harga ketiga-tiga tepung tersebut lebih mahal daripada jenama lain.
Bagi penggunaan acuan pula, Kak Noor suka sangat menggunakan acuan samperit bunga 12 saiz kecil. Biskut yang terhasil pun comel-comel aje. Sekali ngap saja masuk mulut.
Alhamdulillah... Pada Hari Raya Aidil Fitiri yang lalu, banyak jugalah tempahan yang diterima untuk biskut samperit ini. Ada yang menempah untuk dijadikan `corporate gift'. Ada juga kawan-kawan FB yang teruja dengan gambar biskut samperit yang Kak Noor poskan dalam FB turut menempahnya daripada Kak Noor. Sehingga last minute ada yang masih menempahnya, tetapi Kak Noor terpaksa menolak kerana kesuntukan masa.
So hari ni just nak `tayang' biskut samperit yang comel ini kepada kekawan semua. So... sesiapa yang teruja dan ingin merasa samperit comel Sajian Dapur Bonda ini bolehlah menempahnya daripada Kak Noor. Tempahan senantiasa dibuka.
So hari ni just nak `tayang' biskut samperit yang comel ini kepada kekawan semua. So... sesiapa yang teruja dan ingin merasa samperit comel Sajian Dapur Bonda ini bolehlah menempahnya daripada Kak Noor. Tempahan senantiasa dibuka.
Samperit bertahtakan ceri |
Ini pula Kak Noor namakan Samperit Butter Scotch |