Langkau ke kandungan utama

SAMBAL KERANG SERAI




Bahan-bahannya:
400 gram isi kerang (dikopek daripada kerang yang direbus)
3 keping asam keping (asam gelugor)
2 sudu besar gula perang
2 sudu besar gula putih
Garam secukup rasa
1 sudu besar kicap manis
½ sudu teh serbuk perasa
1 batang serai dititik
2 biji bawang besar – dipotong bulat
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan dikisar lumat:
4 senduk nasi cili kering kisar
3 ulas bawang putih
5 batang serai – dihiris
1 inci kunyit hidup
2 inci halia
1 inci belacan - opsyen

Cara-cara memasak:
1. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis serai yang dititik sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi dan kacau rata.  Masak sehingga terbit minyak/cili garing.
3. Setelah cili garing, masukkan ¼ cawan air.  Masukkan gula perang, gula putih, garam, kicap manis, serbuk perasa dan asam keping.  Kacau sehingga semua bahan sebati.  Rasa kuah sambal. Tambahkan garam atau gula sekiranya perlu sehingga menepati citarasa.
4. Selepas itu masukkan isi kerang.   Kacau dan kaup balikkan supaya bergaul dengan sambal.  Perlahankan api dan biarkan ia mereneh di atas dapur selama 10 minit.
5. Sebelum ditutup api, masukkan bawang besar yang dipotong bulat. Kacau rata dan tutup api.

Sempat masak sambal kerang serai ini pagi tadi sebelum pergi kerja.  

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.