Bahan-bahannya:
6 keping mee kering – (apa-apa aje jenama)
1 biji bawang besar – diracik halus
4 ulas bawang putih – diracik halus
1 cawan isi daging yang dipotong kecil/daging cincang
1 senduk nasi cili kering kisar
Sayur sawi
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya
Untuk hiasan: Lobak merah, daun sup/daun bawang, bawang goreng
Cara-cara memasak:
1. Masak mee kering dalam air mendidih selama 2 – 3 minit. Kacau dan buangkan air panas. Basuh dengan air paip biasa (untuk membuang suhu panas yang terkandung di dalam mee) dan toskan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan. Kemudian masukkan cili kering kisar dan tumis sehingga naik bau/terbit minyak.
3. Masukkan 1 cawan air dan kacau. Selepas itu masukkan isi daging dan masak sehingga daging empuk. Tambah air lagi sekiranya air kering dan daging masih tidak empuk.
4. Selepas daging empuk, masukkan kesemua sos, kicap manis, dan kacau rata. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
5. Masukkan sayur sawi dan kacau seketika tetapi jangan sampai layu.
6. Akhir sekali masukkan mee dan kaup balikkan sehingga mesra. Kemudian bolehlah ditutup api.
7. Semasa menghidang bolehlah dihiaskan dengan daun sup/daun bawang, bawang goreng, dan parutan lobak merah. Lebih sedap dimakan kalau ada cili hijau jeruk atau cili padi kicap.
Sedap dimakan bersama cili hijau jeruk atau cili padi kicap. |