Bahan-bahannya:
600 gram nangka muda yang dipotong kecil
500 isi daging – dipotong kecil/dicincang
1 tin susu sejat, dicampur dengan 2 tin air (gunakan sukatan tin yang sama)
(resepi asal menggunakan santan)
2 – 3 keping asam gelugor (asam keping)
Garam, gula secukupnya
Bahan-bahan dikisar (untuk diperap bersama isi daging):
5 sudu besar serbuk rempah kari ayam/daging
½ sudu besar serbuk cili
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil jintan manis
1 inci halia
2 batang cili hijau
Bahan tumis (tumis darat/tumis atas):
3 ulas bawang putih - dihiris
5 ulas bawang merah - dihiris
1 inci halia - dihiris
2 tangkai daun kari
1 sudu besar jintan manis
Minyak secukupnya
Cara-caranya:
1. Bersihkan potongan nangka dan rebus dengan 1 sudu teh garam sehingga lembut/empuk. Tos dan ketepikan.
2. Perap daging dengan bahan-bahan yang telah dikisar selama 10 minit.
3. Masukkan daging yang telah diperap di dalam periuk bersama air secukupnya. Rebus daging sehingga empuk/lembut. Sekiranya daging belum empuk, tambahkan air lagi dan masak lagi.
4. Selepas daging empuk, masukkan susu sejat (1 tin susu sejat + 2 tin air) dan kacau rata. Perasakan dengan gula dan garam. Masukkan asam keping dan kacau lagi sehingga kuah mendidih. Rasa kuahnya.
5. Apabila telah cukup rasa, baru dimasukkan nangka yang telah direbus tadi. Kacau rata dan masak sehingga mendidih sekali lagi. Masukkan cili hijau dan tutup api.
6. Untuk kaedah tumis darat, panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Masukkan bahan-bahan tumis dan tumis sehingga kekuningan dan wangi. Tuangkan bahan tumis ke dalam periuk berisi nangka tadi dan tutup dengan tudung periuk.
7. Bila hendak menghidangkannya baru kacau gulai tadi dan dihidangkan bersama nasi putih, sambal belacan, ulam-ulaman, dan ikan goreng.
Ulasan