Langkau ke kandungan utama

GULAI NANGKA DAN DAGING (TUMIS DARAT, CARA ORANG UTARA)



Bahan-bahannya:
600 gram nangka muda yang dipotong kecil
500 isi daging – dipotong kecil/dicincang
1 tin susu sejat, dicampur dengan 2 tin air (gunakan sukatan tin yang sama)
(resepi asal menggunakan santan)
2 – 3 keping asam gelugor (asam keping)
Garam, gula secukupnya

Bahan-bahan dikisar (untuk diperap bersama isi daging):
5 sudu besar serbuk rempah kari ayam/daging
½ sudu besar serbuk cili
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil jintan manis
1 inci halia
2 batang cili hijau

Bahan tumis (tumis darat/tumis atas):
3 ulas bawang putih - dihiris
5 ulas bawang merah - dihiris
1 inci halia - dihiris
2 tangkai daun kari
1 sudu besar jintan manis
Minyak secukupnya

Cara-caranya: 
1. Bersihkan potongan nangka dan rebus dengan 1 sudu teh garam sehingga lembut/empuk. Tos dan ketepikan.
2. Perap daging dengan bahan-bahan yang telah dikisar selama 10 minit.
3. Masukkan daging yang telah diperap di dalam periuk bersama air secukupnya. Rebus daging sehingga empuk/lembut. Sekiranya daging belum empuk, tambahkan air lagi dan masak lagi.
4. Selepas daging empuk, masukkan susu sejat (1 tin susu sejat + 2 tin air) dan kacau rata. Perasakan dengan gula dan garam. Masukkan asam keping dan kacau lagi sehingga kuah mendidih. Rasa kuahnya.
5. Apabila telah cukup rasa, baru dimasukkan nangka yang telah direbus tadi. Kacau rata dan masak sehingga mendidih sekali lagi. Masukkan cili hijau dan tutup api.
6. Untuk kaedah tumis darat, panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Masukkan bahan-bahan tumis dan tumis sehingga kekuningan dan wangi. Tuangkan bahan tumis ke dalam periuk berisi nangka tadi dan tutup dengan tudung periuk.
7. Bila hendak menghidangkannya baru kacau gulai tadi dan dihidangkan bersama nasi putih, sambal belacan, ulam-ulaman, dan ikan goreng.


Dihidang bersama nasi putih, sambal belacan, ulam-ulaman, dan ikan goreng

Ulasan

Unknown berkata…
Mak sy suka masak ni..mak sy pon org utara..Kedah

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...