Langkau ke kandungan utama

MASAK LEMAK PUTIH BOK CHOY



Bahan-bahannya:
1 ikat sayur bok choy
1 1/2 cawan santan kelapa sawit - dicampur dengan 3 cawan air
1 cekak soun pendek - direndam sehingga lembut dan ditoskan
1 sudu besar udang kering - direndam sekejap,  dibasuh kemudian ditoskan.
1/4 biji cili benggala
1 biji bawang besar - dihiris
Gula dan garam secukup rasa.

Cara memasaknya:
Masukkan kesemua bahan di atas di dalam periuk dan kacau rata. Masak sehingga kuah mendidih.  Semasa kuah mula hendak mendidih, kacau santan supaya ia tidak pecah.  Rasa garam dan gula.  Jika telah cukup rasa, bolehlah ditutup api.


Ulasan

Assalamualaikum, pada sesiapa yang ada gula kencing manis tinggi bacaan 10 hingga

20 ke atas


Sukar kawal gula wlaupun dah cuba pelbagai petua dan herba


Jangan biarkan keadaan semakin serius!

saya ada herba herba khusus untuk turunkan gula dengan cepat.

Selamat, tanpa bahan kimia berbahaya.

tiada rasa pahit dan rasa tawar saja

bila makan tidak menyebabkan angin atau sakit urat.

Melegakan sakit saraf akibat kncing manis dan sembuh kan luka Kembali

Jika ada masalah slip diks sakit dah bertahun tahun dan tidak sembuh2 walau pelbagai

cara dah cuba…Insya Allah kita rawatkan sampai baik




Hubungi/WhatsApp:
Mohd Zuhairi Bin Noordin
017-468 7570

Insya-Allah, gula turun elok balik

Catatan popular daripada blog ini

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa...

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlu...

Rendang Tok Versi Ayam, inspirasi Sajian Dapur Bonda

Assalammualaikum dan Salam Ceria di Hujung Minggu. Menu yang ingin dikongsikan pada N3 kali ini ialah Rendang Tok. Bila sebut aje Rendang Tok, biasanya daging yang digunakan ialah daging lembu. Tak pernah lagi Kak Noor jumpa resepi Rendang Tok guna daging kambing ke.. daging itik ke... daging rusa ke... Tapi daging ayam pernah kot.. tapi mungkin jarang-jarang.  Orang lebih suka masak rendang tok guna daging lembu. Mungkin disebabkan ketahanannya, tekstur daging tak cepat hancur walaupun dah seminggu dibandingkan dengan daging ayam. Boleh dipanaskan sehingga kering,  dan bila dah tekstur daging dah hancur jadi serunding daging pula.  Okay.. kalau dah biasa sangat masak Rendang Tok Versi Daging, kali ini Kak Noor ingin berinspirasi pula dengan Rendang Tok Versi Ayam pula. Tapi Rendang Tok Ayam ini tak boleh tahan lama, teksturnya dagingnya cepat hancur. Paling lama dua hari sahaja. Lagipun ia masih berkuah, tidak seperti Rendang Tok Dagi...