Langkau ke kandungan utama

Ayam Lemon


Assalamualaikum dan Selamat Petang kepada sekalian pembaca blog yang selama ini sudi bertandang ke Sajian Dapur Bonda. Sebenarnya resepi yang dimuatkan  di Sajian Dapur Bonda ini  tidaklah semeriah dan semewah seperti resepi yang terdapat di laman web masakan yang telah lama establish dan popular.  Resepi yang Kak Noor muatkan dalam SDP adalah sekadar masakan harian untuk santapan keluarga dah mudah untuk diikuti oleh semua golongan. Justeru itu Kak Noor berharap ia dapat memberi manfaat kepada semua.



" SELAMAT TAHUN BAHARU 2013"


Agaknya tidak terlewat untuk Kak Noor mengucapkan Selamat Tahun Baharu 2013.  Telah masuk minggu kedua kita semua berada di tahun baharu.  Semoga tahun ini membawa keceriaan dan perjalanan hidup kita senantiasa diberkati olehNYA.  Semoga tahun ini lebih baik daripada tahun lalu di mana kita akan berusaha berjuang untuk meningkatkan kualiti kehidupan dari segala kepayahan yang ditempuhi tahun lalu.  





Hari ini Kak Noor ambil cuti kecemasan, memang tidak dirancang.   Walaupun telah bangun sejak jam 5.00 pagi  untuk melakukan rutin pagi sebelum keluar bekerja, namun entah mengapa tiba-tiba sahaja rasa lemah seluruh badan; tak bertenaga langsung.  Mungkin disebabkan kerja-kerja rumah yang dilakukan di hujung minggu. Walaupun tak larat, tetapi digagahi juga.  Al maklumlah sejak masuk kategori lewat 40an ni, kudratpun dah setanding semasa muda-muda dulu.  Selagi ada anak dan suami, selagi itulah tugasan rumah menjadi sebahagian daripada hidup seorang wanita, walaupun bekerja.  Walau demam dan sakit sekalipun, bila teringat anak dan suami, digagahi juga diri untuk menyediakan hidangan untuk santapan keluarga.  Itulah kekuatan seorang wanita yang bergelar ibu dan isteri.




So sempena cuti hari ini, selepas anak-anak pergi sekolah, berpeluanglah Kak Noor meluangkan sedikit waktu untuk blogwalking kat blog kekawan.    Semasa blogwalking,  Kak Noor tersinggah di laman blog `Bicara Kak Noor' dan teruja untuk mencuba resepi Ayam Lemon.  Seperti biasa, resepi daripada blog kekawan Kak Noor gunakan sebagai asas penyediaan masakan dan tidak seratus peratus diikuti. Kak Noor olahkannya mengikut kesesuaian dan citarasa Kak Noor sendiri.   Terima kasih kepada Puan Nooriah Naim kerana sudi berkongsi resepi yang sedap ini dengan kekawan semua.








AYAM LEMON

Resepi Asal : Puan Nooriah Naim - Bicara Kak Noor
Diolah oleh: Kak Noor, Sajian Dapur Bonda


Bahan-bahannya: 
500 gram isi ayam (bahagian dada ayam) – dipotong kecil
1 sudu besar bawang putih kisar
1 inci halia – dihiris
2 biji bawang besar – dipotong bulat
½ biji cili benggala (capsicum) warna kuning – dipotong dadu besar
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
Parutan kulit lemon daripada 1 biji lemon
1 sudu sos cili hijau Thai (Kak Noor guna jenama Thai Heritage)
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
2 sudu besar jus perahan lemon
1 sudu besar planta untuk menumis
Minyak secukupnya untuk menggoreng ayam
Garam, gula, dan serbuk perasa

Bahan-bahan perapan (diperap bersama isi ayam): 
2 sudu besar jus perahan lemon
1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar
1 sudu kecil garam

Cara-cara memasak: 
1. Bahagian dada ayam dibersihkan dan dipotong kecil (dadu besar). Perapkan bersama bahan-bahan perapan selama 5 minit.
2. Panaskan minyak di dalam kuali secukupnya. Goreng ayam yang telah diperam tadi sehingga masak. Ketepikan.
3. Di dalam kuali yang lain, panaskan planta. Tumis bawang putih kisar dan hirisan halia sehingga wangi. Masukkan bancuhan tepung jagung, sos cili hijau, dan jus perahan lemon. Sekiranya pekat, boleh ditambah air.
4. Perasakan dengan garam, gula, dan serbuk perasa. Masak sehingga mendidih. Bila kuah telah mendidih, masukkan ayam, diikuti dengan cili benggala kuning, cili merah, cili hijau, dan parutan kulit lemon. Gaul sehingga semua bahan mesra. Jangan sampai sayur-sayuran layu.
5. Tutup api dan bolehlah dihidangkan bersama nasi putih. Lagi sedap dimakan sejurus selepas masak bersama nasi putih.

Ulasan

zila norazila berkata…
slamat thun baru buat kak nor n family..ayam lemon mmg sedap..boleh brtambah2 nasi nie..

Catatan popular daripada blog ini

AYAM MASAK ASAM KAMPUNG (STAIL NENDA)

Assalammualaikum. Kak Noor bersiaran lagi pagi ini. Hari ini Kak Noor cuti; cuti ganti Tahun Baharu Cina hari itu. Valid hanya sebulan sahaja, so dah hampir nak expire, ambil ajelah sambil santai-santai di rumah.  Resepi ini terlebih dahulu telah Kak Noor poskan dalam FB Kak Noor. Dah agak lama juga tak masak resepi ini. Dalam blog pun tak pernah dikongsikan resepi ini. Resepi ini agak mudah dan ringkas sahaja, dan cepat penyediaannya. Kadang-kadang bila tak ada selera, perlulah fikirkan sesuatu menu yang boleh membuka selera walaupun lauk itu kita nampak macam biasa sangat. Masakan itu perlulah ada rasa sedikit masam dan manis. Masa itulah terfikir untuk menyediakan ayam masak asam stail kampung ini. Biasanya Kak Noor menggunakan ikan, tapi ada juga masanya Kak Noor tukarkan kepada ayam. Memang sedap bila dimakan bersama nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman. Lagipun dalam situasi Kak Noor yang tidak berapa sihat disebabkan slip disk, perlulah

LAKSA PENANG

Antara menu hidangan yang disajikan untuk para tetamu sempena majlis ulang tahun hari lahir anak bongsu Kak Noor yang ke-8 tahun ialah Laksa Penang. Laksa Penang memang menjadi kegemaran keluarga Kak Noor. Puas hati masak sendiri daripada beli kat kedai kerana ia menepati citarasa sebenar Laksa Penang. Di sini Kak Noor nak kongsi menu Laksa Penang untuk lebih kurang 30 - 40 orang makan. Bahan-bahannya: 3 kg ikan mata besar (boleh guna ikan kembong dan ikan sardin) 1 ekor ikan tongkol sederhana besar (Direbus bersama beberapa keping asam gelugor) 4 bungkus laksa kering 7 - 10 keping asam gelugur 2 kuntum bunga kantan dibelah dua, batang diketuk 4 sudu besar pes udang 2 cekak daun kesum / cenohom 4 cm keratan lengkuas (diketuk) 6 batang serai (diketuk) Garam, gula pasir dan serbuk perisa mengikut rasa. Bahan-bahan untuk dibuat pes (dikisar halus): Anggaran RM3.00 cili kering dibuang biji (boleh tambah ikut kepedasan). Perlu direbus. 3 ulas bawang putih. 4 biji bawa

Kari Ikan Pari

Bahan-bahannya:  500 gm ikan pari – dipotong kepada beberapa keping 10 batang bendi 1 biji terung panjang – dipotong serong 1 biji tomato – dibelah empat 2 biji cili hijau 4 – 5 tangkai cili kering – dibasuh dan dipotong kecil 1 sudu besar pati asam jawa 1 cawan pati santan + 2 cawan air Garam secukup rasa Minyak secukupnya untuk menumis Bahan mesin (A): 4 sudu besar rempah kari 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil jintan putih 1 sudu kecil serbuk cili 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih Air secukupnya (Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender dan dimesin dengan air hingga halus) Bahan tumis (B): 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 1 sudu besar halba campur 2 tangkai daun kari Cara-cara memasak: · Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (B) sehingga terbit bau dan bawang kekuningan. · Kemudian masukkan bahan mesin (A) dan kacau. Tutup periuk dan masak sehingga rempah terbit minyak.